Našli smo jo…

 

Ana iz 6.a je prinesla najstarejšo knjigo iz zbirke Sinji galeb

Letos zbirka Sinji galeb praznuje že 70. rojstni dan. Ob tej priložnosti smo nekatere razrede povabili v knjižnico, učence in učitelje na šoli  pa povabili tudi k temu, da pobrskajo po domačih knjižnih  policah in v šolo  prinesejo čimbolj stare knjige iz zbirke Sinji galeb ter nam  pomagajo pri pripravi razstave, Obljubili smo, da tisti, ki prinese najstarejšo, dobi nagrado, med vsemi sodelujočimi pa bomo še nekoga izžrebali.

Najprej je najstarejšo – številko 85, prinesla učiteljica Romana, pa so jo kmalu »prehiteli« prav njeni učenci. Bilo je  zanimivo, kako smo iz dneva v dan napredovali z vedno starejšimi knjigami in tako na koncu uspeli in  prišli do številke 1 – knjige, ki je v zbirki izšla čisto prva že leta 1952. To je knjiga Mladost v džungli, ki jo je prispevala učenka Ana iz 6.a. Na razstavi pa se lahko pohvalimo tudi s številko 2 – knjigo Bratovščina Sinjega galeba, po kateri je zbirka dobila ime in jo je prispeval Bor iz 5.a, Jaš iz 5.b pa nam je prinesel tudi številko 4 – knjigo Lassie se vrača.                           

Seveda pa v knjižnici na naše učence čakajo tudi novejše knjige iz zbirke, ki si jih lahko tudi izposodijo. Nekaj smo jih dobili čisto pred kratkim.

                                   

                           

 

Iščemo najstarejšo knjigo iz zbirke Sinji galeb

Letos zbirka Sinji galeb – zbirka, namenjena otrokom od 10. leta dalje – praznuje že 70. rojstni dan. Ob tej priložnosti bomo na šoli pripravili razstavo in k sodelovanju vabimo tudi učence in učitelje.

Vabljeni ste, da pobrskate po domačih knjižnih policah in pogledate, ali imate katero od knjig iz te zbirke in jo prinesete v šolsko knjižnico, kjer bomo pripravili razstavo. Pa še dobra novica! Kdor prinese najstarejšo knjigo iz zbirke, prejme nagrado, med vsemi sodelujočimi pa bomo še nekoga izžrebali.

Kako pa prepoznamo knjige iz zbirke Sinji galeb?

V knjigi boste našli naslov zbirke: KNJIŽNICA SINJEGA GALEBA ter številko, katera po vrsti v zbirki je knjiga izšla.  

Knjige iz zbirke prepoznate tudi po logotipu, v katerem je sonce in spredaj galeb. Logotip v knjigah lahko najdete na različnih mestih (na platnici, hrbtu knjige, znotraj knjige).

logotip zbirke Sinji galeb

Zbiranje knjig za razstavo poteka do petka, 18. februarja 2022.

Lepo vabljeni k sodelovanju!

Kaj se je dogajalo v oktobru, mednarodnem mesecu šolskih knjižnic?

Nacionalni mesec skupnega branja

V začetku oktobra smo učence od 6. do 9. razreda pri uri slovenščine povabili v knjižnico. Ob nacionalnem mesecu skupnega branja, ki traja od 8. septembra do 10. oktobra, smo jih še posebej želeli povabiti k branju. Predstavili smo jim priljubljene in kvalitetne knjige, ki so si jih nato izposodili, naslednja ura slovenščine pa je bila drugačna kot običajno, saj so jo namenili branju. Kot so povedali, bi kar večkrat imeli takšno uro slovenščine:-)

V knjižnico so prišli tudi tretješolci, ki so si kar v knjižnici poiskali primeren kotiček in uživali v branju.

Projektno delo na temo Človekove pravice

V sedmem razredu učenci pri pouku državljanske in domovinske kulture in etike spoznavajo človekove pravice. Povabili smo jih v knjižnico, kjer so informacije iskali po različni strokovni literaturi. Ob tem vedno poudarjamo tudi pravilno navajanje virov.

Praznik Čebelice

Ob prazniku zbirke Čebelica, 22. oktobra, smo v knjižnico povabili tretješolce, ki so spoznali knjige iz te zbirke, ki so izšle letos. Učenci pa so pri pouku ustvarili tudi svoje čebelice – knjižne kazalke,  ki si jih bodo izmenjali z učenci OŠ Ig. Upajmo, da bodo eni in drugi zato še bolj z veseljem brali.

Drugošolci so spoznavali delo Kristine Brenkove

Ob zbirki Čebelica velja omeniti Kristino Brenkovo, saj je za to zbirko zaslužna prav ona. Njena dela so spoznavali drugošolci. Nad slikanico Prišel je velikanski lev so bili tako navdušeni, da so jo tudi ilustrirali. Takšno razstavo smo pripravili skupaj.

Kateri sta Naj knjigi 2021?

Vsako leto 2. aprila obeležujemo mednarodni dan otroških knjig. Ob tej priložnosti na šoli vsako leto izbiramo naj knjigo. Učence smo zato povabili v knjižnico, kjer so izpolnili glasovnice, nato pa smo se pogovarjali o tem, kaj najraje berejo. Po teh obiskih so se police v naši knjižnici kar izpraznile, kar dokazuje, da so najboljša prav priporočila sovrstnikov. Učenci so svoje naj knjige tudi ilustrirali in najlepše ilustracije so razstavljene v knjižnici, da bodo učenci tudi vnaprej lahko dobili kakšno dobro idejo za branje.

In kateri sta naj knjigi OŠ Dobrova?

1. do 4. razred:

1. mesto: Tonja iz Hudega brega,

2. mesto Pasji mož

3. mesto Dnevnik nabritega mulca.

5. do 9. razred:

Rick Riordan: zbirka Percy Jackson

2. mesto Harry Potter

3. mesto Krive so zvezde.

Med vsemi, ki so glasovali, je gospod ravnatelj izžrebal še dva nagrajenca, ki prejmeta super nagradi – naj knjigi Osnovne šole Dobrova. V galeriji poglejte, kaj naši učenci radi berejo. Morda dobite kakšno dobro idejo:-)