Skupno branje ob začetku bralne značke

17. september je dan ko se povsod po Sloveniji začenja branje knjig za bralno značko. Tudi na naši šoli smo učence povabili k branju. Že v prvih dveh tednih pouka so pri slovenščini obiskali knjižnico, kjer so se seznanili s knjigami, ki jih priporočamo in si jih tudi izposodili. V ponedeljek, 18. 9 2023 (sedmošolci pa naslednji dan) je vsak prinesel svojo knjigo in nato eno uro namesto običajnega pouka užival ob njej. Tudi učiteljice so brale in verjamemo, da je bil vsem tak pouk kar všeč. 🙂

No, pa še nekaj. Z branjem za bralno značko niso začeli le učenci, ampak tudi zaposleni na šoli. Kar nekaj je takih, ki se lahko pohvalijo z opravljeno bralno značko v lanskem šolskem letu in kot kaže, nas bo letos še več.

Pa še nekaj utrinkov druženja s knjigami.

Noč v knjižnici 2023

Tudi letos smo za naše bralce pripravili posebno doživetje – Noč v knjižnici, s katero smo želeli nagraditi tiste, ki že vrsto let opravljajo bralno značko. V vsakem razredu smo med tistimi, ki so opravili bralno značko, izžrebali nekaj učencev. Srečali smo se dvakrat, najprej z učenci 5. in 6. razredov, nato pa enkrat še s starejšimi. Noč smo preživeli ob branju, poleg tega pa pripravili še pester program. Igrali smo družabne igre, pekli palačinke in pripravili obložene kruhke, imeli smo »sobo pobega – escape room«, pri kateri so se učenci s pomočjo iskanja informacij po poučni literaturi morali rešiti iz zaklenjene učilnice, pri starejših smo se razdelili v tri skupine, ki so se preizkusile v štafetnih igrah, pri mlajših pa so učenci izdelali vsak svojo knjižno kazalko. Kot že vrsto let, smo se tudi letos imeli suuuper :-).

Spoznavali smo dela Žige X. Gombača

Z učenci 4. in 5. razredov smo spoznavali dela pisatelja Žige X Gombača. V knjižnici smo pripravili nekoliko drugačno uro pouka, ki je bila oblikovana kot lov na zaklad. Učenci so po skupinah dobili različne naloge. Če so nalogo pravilno rešili, so prišli do kode, s pomočjo katere so odprli ključavnico ter odprli škatlo z naslednjo nalogo. Pot jih je na koncu pripeljala do učiteljice, ki je zanje imela pripravljen zaklad. Prav vsi so prišli do njega! Najbolj nas veseli, kako lepo so učenci v nekaterih skupinah sodelovali med seboj in izkazalo se je, da so zaklada najprej prišli prav oni. Saj vemo, več glav, več ve 🙂

Moja naj knjiga 2023

Tudi letos smo na šoli glasovali za naj knjigo. Večina razredov je prišla v knjižnico, kjer smo se pogovarjali o naših najljubših knjigah, uro pa smo izkoristili tudi za branje in izposojo. Izkazalo se je, da sta največ glasov ponovno osvojili zbirka Pasji mož (pri učencih od 1. do 4. razreda) ter knjiga Matilda pri starejših učencih. Ob zaključku glasovanja smo med vsemi sodelujočimi razveselili dva učenca, ki sta prejela lepi knjižni nagradi.

Mesto prijaznih besed

V decembru, prazničnem mesecu, smo v knjižnico povabili četrtošolce. Prebrali smo knjigo Patricije Peršolja – Hiša iz besed in se ob njej pogovarjali o tem, kako pomembne so naše besede. Kako hitro  lahko z njimi koga prizadenemo in kako dragocene so čisto preproste besede kot hvala, oprosti, rad te imam, lepo mi je s tabo … Tako je nastalo naše mesto prijaznih besed. Naj bodo tudi naši domovi med prazniki okrašeni ne le z okraski, ampak predvsem s prijaznimi besedami:-)

Oktober, mednarodni mesec šolskih knjižnic 2022

Kaj se je pri nas dogajalo v oktobru, mednarodnem mesecu šolskih knjižnic?

Knjižničarke za en dan

V prvem tednu oktobra smo povabili prvošolčke, ki so jih tokrat v knjižnici pričakale veliko mlajše knjižničarke kot ponavadi – učenke višjih razredov, ki so se v tednu otroka preizkusile v poklicu knjižničarke. Učencem so seveda izposodile in vrnile knjige ter prebrale pravljico, poleg tega pa so se izkazale tudi kot nadarjene igralke. Odigrale so namreč prizore primernega oz. neprimernega obnašanja v knjižnici ter ravnanja s knjigami. Prvošolci so tako na malo bolj zabaven način spoznavali bonton v knjižnici.

Združili smo gibanje in branje in spoznavali zbirko Čebelica

Letos društvo Bralna značka poudarja povezavo med branjem in gibanjem, zato smo tokrat  učence od 1. do 3. razreda namesto v knjižnico, povabili kar v športno dvorano oz. na igrišče pred šolo. Učenci so spoznavali knjige iz zbirke Čebelica, ki je 22. oktobra praznovala svoj dan ter reševali različne naloge, pri katerih so urili tako mišice kot tudi možgane in bilo je prav super.

Branje je zanimivo tudi na igrišču. Razmigali smo možgane in mišice in bilo je prav super.

Čebelica praznuje

Praznik Čebelice so še posebej obeležili drugošolci. Prebrali smo najnovejšo knjigo iz te zbirke – Čarobna kost in jo tudi ilustrirali. Nastala je lepa razstava njihovih umetnij.

Izmenjali smo si knjižne kazalke z učenci OŠ Ig

Tudi letos so tretješolci pripravili knjižne kazalke za učence na Osnovni šoli Ig. Letošnje so bile športno obarvane in so vabile tako k branju kot gibanju. Učenci z Osnovne šole Ig pa so za naše tretješolce pripravili kazalke –  Čebelice. Upamo, da bodo eni in drugi zdaj še bolj navdušeno brali.

Kazalke za učence na OŠ Ig. Tudi naši tretješolci so dobili pošto in zdaj bodo še bolj navdušeno brali:-)

Šestošolci in sedmošolci so iskali informacije po strokovni literaturi

V knjižnico smo povabili tudi šestošolce, ki so preko literature raziskovali  zanimivosti celin ter sedmošolce, ki so pri projektnem delu spoznavali človekove pravice. V knjigah in na spletu so našli marsikaj zanimivega, ob tem pa se tudi preizkušali v iskanju informacij in pravilnem navajanju literature.

Prvošolčki prvič v knjižnici

Našo knjižnico so prvič obiskali tudi prvošolčki. Z veseljem so prisluhnili pravljici, še bolj pa so se razveselili, ko so domov odnesli knjigo Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib, ki so jo dobili v dar od društva Bralna značka. Prejeli so tudi knjižne izkaznice, ki so jih vsak po svoje okrasili in jih ob naslednjem obisku že uporabili. Veseli smo novih članov in verjamemo, da bodo postali navdušeni bralci:-)

Začetek bralne značke

V ponedeljek, 19. septembra 2022 smo pri nas  imeli prav poseben dan. Obeležili smo 17. september –  dan zlatih knjig, ko se uradno začenja bralna značka in uro pouka namenili branju. Na ta dogodek smo se že prej pripravili, saj so učenci prišli v knjižnico, kjer smo jim predstavili knjige, ki jih priporočamo v branje, knjige pa so si tudi izposodili. V  ponedeljek  so tako imeli nalogo, da s sabo prinesejo vsak svojo knjigo, s katero so se potem pri drugi šolski uri namesto k običajnemu pouku, podali v svet domišljije. V razredu so poiskali primeren kotiček, nekateri so ob tem tudi poslušali meditativno glasbo in uživali v branju.

Upamo, da bodo takšni dogodki prispevali k temu, da na šoli ne bomo imeli le »zlatih knjig«, kot je dobrim knjigam rekel France Bevk, ki se ga spominjamo ob začetku bralne značke, ampak tudi čimveč zlatih bralcev – učencev, ki bodo bralno značko opravili vseh devet let.

Pa še nekaj utrinkov…

Noč v knjižnici 2022

Po dveh letih premora smo za učence, ki so pridno brali za bralno značko, spet pripravili težko pričakovani dogodek – Noč v knjižnici. Pravzaprav kar dve noči v knjižnici. Prva je bila 13. maja za učence 5. in 6. razredov, druga pa 27. maja, ko smo povabili učence od 7. do 9. razreda. 

In kaj vse smo počeli? Najprej smo začeli  s skupnim branjem in sicer smo letos z mlajšimi brali knjigo Chrisova zgodba, s starejšimi pa knjigo Brez črtne kode. Vsak učenec si je tudi izbral knjigo »za eno noč«, ki jo je bral sam. Poleg tega pa se je dogajalo še marsikaj zanimivega. Igrali smo družabne igre, pekli  palačinke in si pripravili obložene kruhke, imeli smo escape room, pri katerem smo se morali rešiti iz zaklenjene učilnice, pri starejših smo se razdelili v tri skupine, ki so se preizkusile v štafetnih igrah, pri mlajših pa smo si še izdelali vsak svojo knjižno kazalko in imeli srečelov. Še sreča, da je bila noč dovolj dolga za vse našteto.

Pa še nekaj vtisov naših učencev:

Presenečen sem bil, da sem bil med vsemi, ki smo opravili bralno značko, v razredu izžreban ravno jaz, poleg mene pa še trije fantje. Všeč mi je bilo, da smo spali med policami in imeli za branje na izbiro celo knjižnico. Jaz sem si »za branje za eno noč« izbral novo knjigo 52-nadstropna hišica na drevesu. Všeč mi je bilo tudi to, da smo igrali družabne igre in imeli srečelov. Dobil sem igro, pri kateri iz lesenih likov sestaviš kocko.

Drejc, 5.b

Večerjo smo pripravili sami

Escape room

Super je bilo, ko smo igrali družabne igre, všeč nama je bil escape room, pa tudi, ko smo pekli palačinke.

Eva in Lučka, 6.a

Brala sem knjigo Vse, vse in to je postala moja najljubša knjiga. Všeč mi je bilo, da smo spali med policami.

Ana, 6.a

Najbolj so mi bili všeč družabne igre ter escape room, všeč pa mi je bilo tudi to, da smo s prijatelji skupaj brali vice in ponočevali dolgo v noč. Igrali smo tudi igro, pri kateri je bilo treba v določenem času postaviti lesene kocke in v tem sem zmagal. Tudi palačinke so bile dobre.

Urban, 6.b

Knjiga “za eno noč

Na noč v knjižnici sem čakal devet let in končno sem jo dočakal. Imeli smo se super. Za štafetne igre smo se razdelili v tri skupine in mi smo dobili  pravo ime – Nodiji, ker se vedno hecamo, da je to naša najljubša knjiga. Pri igrah so bili zanimivi izzivi. Poleg tega pa mi je bilo všeč tudi to, da mi je po 9 letih spet nekdo bral za lahko noč. No, sicer pa kljub temu zelooo dolgo nismo zaspali.

Štafetne igre so bile zabavne

Anže, 9.a

V petek, 27. 5. smo se zbrali v knjižnici, z namenom, da preživimo skupaj en lep večer, noč, mogoče tudi jutro:-). Začeli smo z branjem knjige, končali pa s pogovori dolgo v noč. Igrali smo se različne družabne igre, se skrivali po šoli, se poskušali rešiti iz escape room… Vmes pa smo se okrepčali z obloženimi kruhki in palačinkami. Zbudili  smo se v megleno, a lepo jutro med knjigami.

Kim, 9b

Meni se je noč v knjižnici zdela dobra, saj smo pekli palačinke, imeli escape room in ker smo igrali družabne igre.

Urban, 9.a

Všeč so mi bile družabne igre ter ko smo tekmovali po skupinah. Naša skupina – Mavrične vile je na koncu zmagala. Všeč mi je bil tudi escape room. Tudi hrana je bila odlična, še posebej palačinke. Zapomnil si bom tudi, kako smo se po temi skrivali po šoli, kar je bilo kar malo strašljivo.

Družabne igre pozno v noč

Jan. 9.a

Noč v knjižnici se mi je zdela zelo v redu. Imeli smo se lepo, se zabavali in igrali. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo pekli palačinke, se igrali skrivalnice in escape room.

Ana, 9.a

Pri noči v knjižnici mi je bilo najbolj všeč tekmovanje po skupinah, saj smo se pomerili v različnih disciplinah. Všeč pa mi je bil tudi escape room, kjer smo morali postaviti naše znanje na preizkus.

Enej, 9.a

Našli smo jo…

 

Ana iz 6.a je prinesla najstarejšo knjigo iz zbirke Sinji galeb

Letos zbirka Sinji galeb praznuje že 70. rojstni dan. Ob tej priložnosti smo nekatere razrede povabili v knjižnico, učence in učitelje na šoli  pa povabili tudi k temu, da pobrskajo po domačih knjižnih  policah in v šolo  prinesejo čimbolj stare knjige iz zbirke Sinji galeb ter nam  pomagajo pri pripravi razstave, Obljubili smo, da tisti, ki prinese najstarejšo, dobi nagrado, med vsemi sodelujočimi pa bomo še nekoga izžrebali.

Najprej je najstarejšo – številko 85, prinesla učiteljica Romana, pa so jo kmalu »prehiteli« prav njeni učenci. Bilo je  zanimivo, kako smo iz dneva v dan napredovali z vedno starejšimi knjigami in tako na koncu uspeli in  prišli do številke 1 – knjige, ki je v zbirki izšla čisto prva že leta 1952. To je knjiga Mladost v džungli, ki jo je prispevala učenka Ana iz 6.a. Na razstavi pa se lahko pohvalimo tudi s številko 2 – knjigo Bratovščina Sinjega galeba, po kateri je zbirka dobila ime in jo je prispeval Bor iz 5.a, Jaš iz 5.b pa nam je prinesel tudi številko 4 – knjigo Lassie se vrača.                           

Seveda pa v knjižnici na naše učence čakajo tudi novejše knjige iz zbirke, ki si jih lahko tudi izposodijo. Nekaj smo jih dobili čisto pred kratkim.

                                   

                           

 
1 2