Zaključek bralne značke za starše

Na začetku šolskega leta smo starše povabili k temu, da bi jih otroci čim večkrat videli s knjigo v roki in da bi tudi oni opravili bralno značko. Saj vemo, starši prav s svojim zgledom veliko prispevajo k temu, da bodo tudi otroci radi brali.  

Prijetno presenečeni smo bili že nad prvimi odzivi staršev, ki so bili nad idejo navdušeni. Bralna značka je potekala tako, da so izpolnili obrazec, v katerem so napisali mnenje o prebrani knjigi ter ji dali oceno. Njihovi komentarji so bili nato objavljeni na spletni strani knjižnice. Tako se je prav kmalu nabrala zbirka bralnih predlogov, ki so po pripovedovanju marsikomu prišli prav, ko ni vedel, katero knjigo vzeti v roke. Sama pa sem se marsikdaj nasmejala, ko so mi otroci v knjižnici povedali, da z mamicami tekmujejo, kdo bo bralno značko opravil prvi. 🙂

V četrtek, 16. maja 2024,  pa smo starše in njihove otroke povabili na prireditev ob zaključku. Z otroki smo staršem želeli pripraviti presenečenje in jim zato nismo povedali, kaj pripravljamo. Z nekoliko improvizacije, ki je poskrbela za še bolj sproščeno vzdušje :-), smo pripravili kulturni program. Oblikovan je bil kot televizijska oddaja z naslovom »Kultura iz šolskih klopi«. Oddajo je vodil sedmošolec Martin, ki se je izkazal kot pravi televizijski voditelj, s terena (OŠ Dobrova) pa se je oglašala naša preizkušena poročevalka, devetošolka Kim. Ogledali smo si  gledališko predstavo Pozabljiva kapica, ki so jo zaigrali učenci od 1. do 4. razreda,  vključili pa smo tudi glasbene točke ter recitacije učencev. Kot v pravi televizijski oddaji smo imeli celo oglase.

Naša poročevalka pa je na terenu opravila tudi nekaj intervjujev. Otroke, starše in gospo ravnateljico je povprašala o tem, kaj menijo o branju in opravljanju bralne značke ter katere knjige priporočajo. Po odgovorih sodeč je tako med otroki kot odraslimi veliko navdušenih bralcev.

Podelili smo tudi priznanja in knjižne kazalke, ki jih je za starše pripravila učiteljica Alja Jekovec Korošec skupaj z učenci v podaljšanem bivanju. Res je bilo lepo videti na eni strani starše, ki so navdušeno spremljali nastop svojih otrok, na drugi pa otroke, kako so bili ponosni, ko je njihova mamica ali pa babica od gospe ravnateljice prejela priznanje za opravljeno bralno značko. Na tak način so starši in stari starši zares lep zgled otrokom, da je branje nekaj lepega.

S knjižnico se učimo

Letos smo na šoli za enega od prednostnih ciljev, ki smo ga želeli razvijati pri učencih, izbrali bralno razumevanje. Prav zato smo se tudi pri urah KIZ (knjižnično informacijskih znanj), ki jih pripravita skupaj knjižničarka in učitelj posameznega predmeta, posebej posvetili temu. Nastalo je veliko primerov dobrih praks, pri katerih smo razvijali bralno razumevanje na malo drugačen način.

Raziskovanje vulkanov

Z učiteljico Marjeto sva pri geografiji pripravili uro pouka, pri kateri so učenci po literaturi iskali podatke o vulkanih in se ob tem naučili tudi pravilnega navajanja literature, nato pa je vsaka skupina svojo temo predstavila na zelo zanimiv način. Nekateri so odigrali dogodek, ki se je zgodil v Pompejih, spet drugi so se oglašali s terena in poročali, kako je izbruhnil Vezuv, imeli smo okroglo mizo na temo prednosti in slabosti vulkanov … Pred knjižnico pa smo potem postavili še razstavo o vulkanih, ob kateri se je ustavil marsikateri obiskovalec.

Spoznavanje členonožcev

Z učiteljico Sandro sva za učence pripravili naloge, pri katerih so se preizkusili v iskanju informacij o členonožcih. Učenci so najprej izžrebali sličico, ki je predstavljala temo, ki so jo raziskovali. Nato so sledile naloge, pri katerih so po skupinah v reviji Moj planet iskali zahtevane podatke o določeni skupini členonožcev. Če so nalogo rešili pravilno, so dobili nekaj delčkov sestavljanke in se podali na naslednjo nalogo, ki je poleg branja in iskanja podatkov, vključevala tudi iskanje gradiva po knjižnici in pravilno navajanje literature. Prav vsi so bili uspešni in na koncu prišli do končnega gesla, ki se je skrivalo v sestavljanki. Delo pa so nadaljevali še v razredu, kjer  je vsak naredil svojega členonožca. Pozneje smo pred knjižnico pripravili  razstavo, na kateri so obiskovalci lahko občudovali pajke, rake, čebele, metulje in druge členonožce ter bili nad izdelki zares navdušeni.

Raziskovalci

Še ena zanimiva ura, ki je bila učencem všeč in pri kateri so se preizkušali v bralnem razumevanju, je bila ura zgodovine pri osmošolcih na temo Raziskovalci. Zanje sva z učiteljico Marjeto pripravili lov za zakladom. Tudi tokrat so se razdelili na skupine in vsaka skupina se je podala na pot do zaklada. Preizkusili so se v iskanju po knjižnici, brali besedila iz knjig in v njih iskali odgovore na vprašanja ter pri vsaki nalogi prišli do kode, ki je odprla ključavnico škatle, v kateri so dobili navodila za naprej. Na koncu so vse skupine uspele priti do zaklada.

Pa še ostalo…

Poleg naštetih pa je bilo v knjižnici izvedenih še veliko drugih ur KIZ, pri katerih so učenci razvijali bralno razumevanje. Že v drugem razredu so v poučnih knjigah iskali podatke o živalih, tretješolci so delali plakate o življenjskih okoljih, četrtošolci referate pri naravoslovju in tehniki, četrtošolci in petošolci so spoznavali zanimivo revijo Moj planet, v kateri so iskali informacije o človeškem telesu, Sloveniji in nekaterih živalih, šestošolci so pri geografiji spoznavali celine, pa še bi lahko naštevali. 

 

Knjižna čajanka 2024

Letos nekoliko pozno, pa vendarle… V četrtek, 4. 4. 2024, smo starše prvošolcev povabili na že tradicionalno knjižno čajanko v našo knjižnico. Ob čaju in piškotih smo se pogovarjali o tem, kako pomembno je, da si starši vzamemo čas za to, da beremo otrokom, predstavili pa smo tudi novejše knjige, ki si zaslužijo posebno pozornost.

Svojo čajanko so imeli tudi otroci v razredu z učiteljicama Barbaro Burjak in Petro Šibelja Gorše. Poslušali so pravljico, nato pa ob zaključku za starše pripravili presenečenje – kar dve dramski predstavi. Kot vidimo, se med našimi učenci skriva veliko igralskih talentov, ki so nas s svojim nastopom prijetno presenetili.

Upamo, da s takimi dogodki še bolj utrjujemo prepričanje, kako je branje pomembno in koliko lepega nam skupni dogodki ob knjigah lahko prinesejo.

Dogajanje v oktobru 2023

V oktobru, ki velja za mednarodni mesec šolskih knjižnic, je bilo dogajanje pri nas pestro, pa tudi zabavno. V prvem tednu oktobra so naše prvošolčke v knjižnici pričakale nekoliko mlajše knjižničarke kot običajno – knjižničarke za en dan. Prebrale so jim pravljico, nato pa so se preizkusile tudi kot igralke, zaigrale so namreč prizore primernega in neprimernega obnašanja v knjižnici. Učenci so se zabavali, ko so pokazale, kako so hotele odnesti knjige, ne da bi jih izposodile, jih vrnile šele po enem letu ali pa pomešale na policah. Še dobro, da so naši prvošolci že tako veliki, da so jim povedali, kaj je prav in kaj ne. 🙂

Svoje igralske sposobnosti so spoznavali tudi učenci 2. in 3. razredov. V tednu, ko je praznovala zbirka Čebelica, ki izhaja že okroglih 70 let, so učenci obiskali knjižnico, poslušali pravljico iz te zbirke in jo nato še uprizorili. Kot vidimo, imamo na šoli zares veliko igralskih talentov. V 2. razredu pa poleg igralskih tudi likovnih, učenci so namreč pravljico iz zbirke Čebelica še ilustrirali. Njihove umetnine smo razstavili v vitrini pred knjižnico.

Obiskali pa so nas tudi četrto in petošolci, ki so se izkazali kot zares radovedni bralci. V revijah Moj planet so raziskovali zanimivosti o človeškem telesu, živalih in lepotah Slovenije. Odkrili so, da revija Moj planet ponuja zares veliko dobrega branja.

V oktobru pa smo na šoli začeli tudi z bralno značko za starše. Veseli smo, da smo prejeli toliko bralnih predlogov, pa tudi pozitivnih odzivov. Če je komu zmanjkalo idej za branje, si na spodnji povezavi lahko pogleda, kaj berejo ostali starši. Seveda pa vsi tisti, ki se še želite pridružiti, prav lepo povabljeni. 🙂

Povezava – Tudi starši berejo

Bralna značka za starše

Spoštovani starši,

vse več raziskav potrjuje, kako pomembno je branje za razvoj otrok in njihovo uspešnost v življenju. Otroci, ki berejo, imajo bogatejši besedni zaklad, lažje ohranjajo pozornost in imajo boljši spomin. So bolj ustvarjalni in razgledani, bolje razumejo sebe in druge, so bolj empatični… Pa še marsikaj bi lahko dodali.

Kljub vsemu naštetemu se zavedamo, da je otroke včasih težko prepričati, kako pomembno je branje.. Prav gotovo boste starši veliko naredili že s tem, da jim boste tudi sami zgled. Zato vas v letošnjem šolskem letu vabimo, da se nam pridružite. Naj tokrat bralne značke ne opravijo le otroci. Že lani smo poleg otrok sodelovali zaposleni na šoli, letos vabimo tudi vas, starše. Naj vas otroci vidijo s knjigo v roki in ob koncu leta s priznanjem za opravljeno bralno značko.

Ker smo prepričani, da je med vami veliko navdušenih bralcev, bo prav gotovo za vse dragoceno tudi to, da starši med seboj izmenjate svoje bralne predloge. Sproti jih bomo (seveda anonimno, pa tudi to le z vašo privolitvijo) objavljali na spletni strani šolske knjižnice. Verjamemo, da vam bodo prišli prav, ko ne boste vedeli, kaj vzeti v roke.

Pa še nekaj tehničnih napotkov. Za opravljeno bralno značko vsak prebere 5 knjig, za vsako knjigo je potrebno izpolniti spodnji obrazec. Z opravljanjem bralne značke bomo zaključili konec meseca aprila, kar pomeni, da je potrebno do takrat izpolniti pet obrazcev. Vse, ki jo boste uspešno zaključili, bomo v mesecu maju povabili na šolo, kjer bomo zaključili s krajšim kulturnim programom:-)

Lepo povabljeni!

OBRAZEC ZA OPRAVLJANJE BRALNE ZNAČKE

BRALNI PREDLOGI STARŠEV

Skupno branje ob začetku bralne značke

17. september je dan ko se povsod po Sloveniji začenja branje knjig za bralno značko. Tudi na naši šoli smo učence povabili k branju. Že v prvih dveh tednih pouka so pri slovenščini obiskali knjižnico, kjer so se seznanili s knjigami, ki jih priporočamo in si jih tudi izposodili. V ponedeljek, 18. 9 2023 (sedmošolci pa naslednji dan) je vsak prinesel svojo knjigo in nato eno uro namesto običajnega pouka užival ob njej. Tudi učiteljice so brale in verjamemo, da je bil vsem tak pouk kar všeč. 🙂

No, pa še nekaj. Z branjem za bralno značko niso začeli le učenci, ampak tudi zaposleni na šoli. Kar nekaj je takih, ki se lahko pohvalijo z opravljeno bralno značko v lanskem šolskem letu in kot kaže, nas bo letos še več.

Pa še nekaj utrinkov druženja s knjigami.

Noč v knjižnici 2023

Tudi letos smo za naše bralce pripravili posebno doživetje – Noč v knjižnici, s katero smo želeli nagraditi tiste, ki že vrsto let opravljajo bralno značko. V vsakem razredu smo med tistimi, ki so opravili bralno značko, izžrebali nekaj učencev. Srečali smo se dvakrat, najprej z učenci 5. in 6. razredov, nato pa enkrat še s starejšimi. Noč smo preživeli ob branju, poleg tega pa pripravili še pester program. Igrali smo družabne igre, pekli palačinke in pripravili obložene kruhke, imeli smo »sobo pobega – escape room«, pri kateri so se učenci s pomočjo iskanja informacij po poučni literaturi morali rešiti iz zaklenjene učilnice, pri starejših smo se razdelili v tri skupine, ki so se preizkusile v štafetnih igrah, pri mlajših pa so učenci izdelali vsak svojo knjižno kazalko. Kot že vrsto let, smo se tudi letos imeli suuuper :-).

Spoznavali smo dela Žige X. Gombača

Z učenci 4. in 5. razredov smo spoznavali dela pisatelja Žige X Gombača. V knjižnici smo pripravili nekoliko drugačno uro pouka, ki je bila oblikovana kot lov na zaklad. Učenci so po skupinah dobili različne naloge. Če so nalogo pravilno rešili, so prišli do kode, s pomočjo katere so odprli ključavnico ter odprli škatlo z naslednjo nalogo. Pot jih je na koncu pripeljala do učiteljice, ki je zanje imela pripravljen zaklad. Prav vsi so prišli do njega! Najbolj nas veseli, kako lepo so učenci v nekaterih skupinah sodelovali med seboj in izkazalo se je, da so zaklada najprej prišli prav oni. Saj vemo, več glav, več ve 🙂

Moja naj knjiga 2023

Tudi letos smo na šoli glasovali za naj knjigo. Večina razredov je prišla v knjižnico, kjer smo se pogovarjali o naših najljubših knjigah, uro pa smo izkoristili tudi za branje in izposojo. Izkazalo se je, da sta največ glasov ponovno osvojili zbirka Pasji mož (pri učencih od 1. do 4. razreda) ter knjiga Matilda pri starejših učencih. Ob zaključku glasovanja smo med vsemi sodelujočimi razveselili dva učenca, ki sta prejela lepi knjižni nagradi.

Knjižna čajanka 2023

Tudi letos smo na naši šoli pripravili poseben dogodek, povezan s knjigami, knjižno čajanko.  No, pravzaprav kar dve čajanki, saj se je prijavilo toliko staršev in otrok, da smo se srečali  dvakrat – v sredo, 22. 2. in petek, 24. 2. 2023. 

Starši so bili povabljeni v knjižnico, kjer smo se ob čaju in orehovih rogljičkih, ki jih že tradicionalno spečemo na šoli, pogovarjali o pomenu družinskega branja. Predstavili smo nekaj kvalitetnih otroških knjig, ki so izšle v zadnjem času in jih imajo otroci še posebej radi, nato pa smo v prijetnem vzdušju poklepetali tudi o tem, kdaj najdemo čas za skupno branje, katere knjige so pri nas doma priljubljene, pa še o marsičem, povezanim s knjigami.

Svojo čajanko  so imeli tudi otroci v razredu. Sladkali so se s piškoti in čajem, ob tem pa prisluhnili pravljici. Skupaj z učiteljicama Barbaro Burjak in Petro Šibelja Gorše so nato za starše pripravili še dve pravi dramski predstavi, tako da smo zaključili z nastopom. Zaigrali so pravljico Anje Štefan  Zajčkova hišica ter rusko pravljico Repa velikanka in pokazali, da imamo na šoli cel kup igralskih talentov.  Tako smo zaključili v prijetnem in sproščenem vzdušju.  

1 2 3