Dejavnosti za spodbujanje branja

KNJIŽNI CEKAR

Na šoli imamo že nekaj let navado, da za učence nižjih razredov pripravimo knjižni cekar, ki potuje med njihovimi družinami. Namen cekarja je spodbujanje družinskega branja, starše namreč vedno povabimo, da si v času, ko otrok prinese cekar domov,  vzamejo čimveč časa za to, da otrokom berejo. V cekarju so knjige, namenjene otrokom, knjiga za starše ter zvezek vtisov.

KNJIŽNA ČAJANKA

Vsako leto starše učencev od 1. do 3. razreda povabimo na knjižno čajanko, na kateri jim predstavimo kvalitetne otroške knjige, ki so izšle v zadnjem času. Ob čaju in piškotih (ki jih vedno spečemo v šoli skupaj z otroki) se pogovorimo tudi o tem, katere knjige imamo najraje ter skupaj ugotavljamo, zakaj si je vredno vzeti čas za skupno družinsko branje.

NOČ V KNJIŽNICI

Naši učenci se zelo  veselijo posebnega dogodka, Noči v knjižnici. Tega so deležni tisti učenci 2.in 3. razredov, ki so se še posebej trudili za branje (izbere jih njihova učiteljica). Večer začnemo z branjem, nadaljujemo pa s peko palačink, družabnimi igrami ter ga tudi zaključimo z branjem, ki traja pozno v noč. Otroci spijo v knjižnici v spalnih vrečah, kar je zanje posebno doživetje.

Noč v knjižnici organiziramo tudi za učence od 7. do 9. razreda (žrebamo med tistimi, ki so vsa leta opravili bralno značko). Takšna doživetja so dobra spodbuda, ki našim pridnim bralcem ostanejo v lepem spominu.

NAJ BRALEC

Vsako leto na šoli izberemo učenca, ki najbolj zvesto obiskuje šolsko knjižnico in je seveda navdušen bralec. Izberemo enega učenca na nižji ter enega na višji stopnji. Nagrajenec običajno prejme knjigo gosta, ki nas obišče ob zaključku bralne značke.

MOJA NAJ KNJIGA

Vsako leto na šoli izbiramo Naj knjigo. Učenci so ob tem povabljeni v knjižnico, kjer predstavijo svoje najljubše knjige ter oddajo glasovnice, na podlagi katerih ugotovimo, katere knjige naši učenci najraje berejo. Ob kulturnem prazniku izžrebamo tudi nagrajenca, ki prejme knjigo, ki je na naši šoli izbrana za Naj knjigo.

KNJIŽNIČAR ZA EN DAN

V tednu otroka v mesecu oktobru na šoli izžrebamo nekaj učencev, ki se lahko preizkusijo kot knjižničarji. Naši knjižničarji  z malo pomoči izpeljejo uro v knjižnici za mlajše učence, preberejo jim pravljico ter jih seznanijo s pravili obnašanja v knjižnici ter ravnanjem s knjigami.  Otrokom tudi izposodijo knjige, spoznajo pa tudi, kaj vse je potrebno, da knjiga pride na knjižno polico (knjigo z malo pomoči vnesejo v računalnik, jo požigosajo in zavijejo z zaščitno folijo).

KNJIŽNIČARSKI KROŽEK

Učenci od 6. do 9. razreda lahko obiskujejo knjižničarski krožek, pri katerem še posebno pozornost posvečamo branju in knjigam. Učenci se naučijo obdelave in izposoje knjig, pripravljajo razstave in plakate, s katerimi ostalim priporočajo dobre knjige, pomagajo pri izbiri Naj knjige, v decembru berejo pravljice mlajšim učencem, skupaj obiščemo knjižni sejem, pa še marsikaj  zanimivega.

 

KNJIŽNA ČAJANKA (28. in 29.1. 2014)

 

IMG_6322Tudi letos smo v zadnjih dneh januarja, ko je sneg končno poskrbel za pravo vzdušje, starše učencev prve triade povabili na že tradicionalno knjižno čajanko. Ob čaju in piškotih je pogovor tekel o knjigah: o tem, kakšno bogastvo dajemo otroku s tem, da mu beremo in ga za branje navdušimo, katere so tiste knjige, ki so na nas in naše otroke naredile vtis… Starši so se lahko tudi seznanili z otroškimi knjigami, ki so izšle v zadnjem času in si zaslužijo posebno pozornost.

Ena izmed takšnih je slikanica Ime čarobnega drevesa, ki so jo poslušali učenci na svoji čajanki, ki so jo imeli skupaj z učiteljicama Barbaro Burjak in Nino Jakop. Bili so zelo ustvarjalni, saj so v kratkem času za svoje starše pripravili prijetno presenečenje, zaigrali so jim pravljico in poskrbeli, da zdaj tudi starši vedo, da se čarobno drevo sredi Afrike imenuje Bodžabi.

DVE KNJIŽNI ČAJANKI ( 26.1. in 27.1.2012)

V četrtek, 26.1. in petek 27. 1. 2012 smo starše učencev od 1. do 3. razreda povabili na že tradicionalno knjižno čajanko. Starši so bili v knjižnici, kjer so se seznanili z novejšimi kvalitetnimi otroškimi knjigami ter ob čaju in piškotih govorili o branju.

Otroci so medtem imeli svojo čajanko z učiteljico Barbaro Burjak. Poslušali so pravljico, ustvarjali, nato pa svoje starše razveselili z igrico Zajček in repa. Oba večera sta minila v sproščenem vzdušju, veseli pa smo bili, da se je vabilu na knjižno čajanko odzvalo toliko staršev in otrok. Med obiskovalci je bilo namreč 29 staršev in 35 otrok.

Seznam predstavljenih knjig

Praznični december v šolski knjižnici

V decembru je v naši knjižnici drugače kot običajno. Ugasnemo luči, prižgemo dišeče svečke in prisluhnemo zimskim pravljicam. Da je vse drugače kot ponavadi, pa poskrbimo še tako, da zamenjamo knjižničarko z dekleti, med katerimi se bo morda katera še odločila, da to postane. Torej, dekleta, ki obiskujejo knjižničarski krožek, postanejo pravljičarke, ki otroke iz podaljšanega bivanja razveseljujejo z zimskimi pravljicami.

Kulturno-tehnični dan za sedmošolce

V petek, 18. novembra 2011 smo imeli sedmošolci kulturno – tehnični dan. Najprej smo obiskali knjižnico Prežihov Voranc na Viču, nato pa Center za civilno zaščito in reševanje na Igu. Knjižnico smo obiskali v okviru projekta Rastem s knjigo, ki poteka po celi Sloveniji z namenom spodbujanja kvalitetnega branja in obiskovanja knjižnic. Knjižničarka je najprej predstavila knjižnico in dejavnosti, ki se odvijajo v njej, spregovorila je o tem, kako so se razvijale knjižnice, katere vrste knjižnic poznamo… Ogledali smo si tudi posnetek s predstavitvijo knjige Dese Muck , Blazno resno o šoli. To knjigo smo nato vsi sedmošolci tudi prejeli. Na obisk knjižnice na Viču smo se pripravili že na šoli, ko nam je šolska knjižničarka predstavila Cobisss, s pomočjo katerega lahko preverimo, ali je določeno gradivo v knjižnici na razpolago.

Nato smo se odpravili na Ig, kjer smo si ogledali Center za civilno zaščito in reševanje. Izvedeli smo, kako se tam usposabljajo gasilci. Povedali so nam, kaj moramo storiti v primeru nesreče. Pomembno je, da ohraniš mirno kri in pomagaš sebi in drugim. Ko pokličeš gasilce, jim moraš povedati: kakšna pomoč je potrebna, kje in kdaj ter kakšna nesreča se je zgodila, kdo kliče, ter koliko je poškodovanih. Po končanem predavanju smo si šli ogledat poligon, kjer vadijo in se usposabljajo za gasilce. Potem smo odšli do gasilskih avtomobilov in se po 3  z  gasilskim dvigalom-nekakšno premično lestvijo dvigovali 24 metrov visoko. Po končanem tehnično-kulturnem dnevu smo se z avtobusom odpeljali domov. To je bil poučen in zanimiv dan. Še posebno zabavno je bilo, ko smo se peljali z dvižno lestvijo.

Klara Širca

Oktober – mesec šolskih knjižnic

V oktobru se je v knjižnici odvijalo kar nekaj dejavnosti. Z navdušenjem so jo začeli obiskovati naši prvošolčki, ki so si ob prvem obisku naredili čisto svoje izkaznice in naslednjič že izposodili knjigo. Knjižnico bodo obiskovali ob torkih med podaljšanim bivanjem. Z veseljem so odnesli tudi knjižni cekar, ki bo odslej potoval med njihovimi družinami.

V knjižnico so bili v tednu otroka povabljeni naši šestošolci, ki so se seznanili z ureditvijo knjižnice, spoznali so način postavitve poučnega gradiva in se preizkusili v iskanju različnih informacij . Šlo jim je zelo dobro, izkazali pa so se tudi s pesmicami, ugankami in rebusi, ki so jih napisali na temo knjige in knjižnice.

Ob 22. oktobru, prazniku Čebelice, so bili k nam povabljeni tudi drugo in tretješolci. Praznik Čebelice smo tokrat posvetili Kristini Brenkovi, ki bi letos praznovala 100. rojstni dan. Zato so se učenci najprej seznanili z njenim delom, nato pa reševali knjižno uganko. Med reševalci smo izžrebali nagrajenca, Naceta Koprivca iz 3.b razreda. Da nagrade ne bi prejel en sam, pa je poskrbel knjižničarski krožek. Dekleta so za prav vsakega drugo in tretješolca naredile knjižno kazalko, ki jih bo vabila k branju in lepemu ravnanju s knjigami.Če bi o prazniku Čebelice radi izvedeli kaj več, pa si poglejte spodnjo povezavo. http://www.mladinska.com/praznik_cebelice

Posebna vzpodbuda za branje pa je Noč v knjižnici, ki se je bo letos spomladi udeležilo nekaj naših drugo in tretješolcev, ki se bodo še posebej izkazali pri branju. To je pri nas postala že kar tradicija in prepričani smo, da se bomo tudi letos imeli super. Zato, dragi otroci, le knjige v roke in pridno berite.

Noč v knjižnici 2011

Fotografije: Noč v knjižnici

13.maj je bil za nekatere naše učence prav poseben dan. Pa ne zato, ker je bil to petek 13., ampak zato, ker so lahko doživeli nekaj, kar se ne zgodi prav pogosto – prespali so v knjižnici. Našo Noč v knjižnici smo sicer načrtovali že veliko prej, ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu otroških knjig, vendar je vedno prišlo kaj vmes in tako smo dan knjig praznovali z več kot enomesečno zamudo. Pa nam je vendarle uspelo.

Na našo že 3. Noč v knjižnici smo tokrat povabili učence 2. in 3. razredov, ki obiskujejo dramski krožek ter krožek ustvarjalne delavnice. Zbrali smo se ob 19.30 in večer začeli s čim drugim kot branjem. Nato pa smo počeli še marsikaj zanimivega: igrali družabne igre, pekli palačinke, se sladkali… Kar dolgo je trajalo, preden so se potem vse očke zaprle. Še dobro, da nam je ob tem pomagala knjiga pravljic Za devetimi gorami, ki smo jo kar temeljito predelali. O tem, kako lepo smo se imeli, prav gotovo največ povedo vtisi otrok:

Zelo mi je bilo všeč, ker smo spali med knjigami. Všeč so mi bile knjige, ki smo jih brali in to, da smo šli pozno spat. Slastne so bile palačinke, ki smo jih jedli za večerjo. Manca Marinko, 2.b

Naša ljuba knjižničarka Zvonka je napovedala, da bomo enkrat prespali v knjižnici. Dolgo sem pričakovala ta dogodek. Babici sem naročila, naj mi pripravi princes-krofe. V knjižnico sem prišla z zamudo, saj sem imela naporen nastop v glasbeni šoli. Učiteljica Barbara mi je z nasmehom odklenila šolo. Ko sem vstopila v knjižnico, me je razveselilo vzdušje med otroki. Na mizi so nas čakale slastne palačinke naše knjižničarke Zvonke, ki so me spominjale na babičine. Začutila sem, da bom to noč preživela zelo lepo. Na mizi je bilo veliko jedi. Skoraj vse smo pojedli. Še bolj „lačni“ smo bili igre in branja. Po večerji smo se igrali, nato pa si je vsak izbral knjigo in jo bral. Izbrala sem knjigo Anica in skrivnostna maska avtorice Dese Muck. Najbolj mi je bilo všeč, da sta nam učiteljici Zvonka in Barbara do ranih ur brali pravljice. Brali sta nam o princesi s steklene gore, o treh zlatih hruškah in še marsikaj. Pravljice so bile čarobne, kot je bila tista nepozabna noč v knjižnici. Ta noč mi bo za vedno ostala v spominu. Anja Šerbec, 3.b

Ko smo prišli, smo brali knjige. Zaspal sem zelo pozno in igral sem monopoli. Aljoša Nitić, 2.a

Najbolj mi je bilo všeč, da sta nam Zvonka in Barbara brali pravljice, pa palačinke so bile dobre. Ni pa bilo v redu, da smo spali samo eno noč. Eva Potrebuješ, 2.a

V knjižnici je bila dobra zabava, saj nisem mislil, da bi nam kdo lahko tako dolgo bral pravljice. Bilo je tudi fino, ker smo jedli dobre jedi, med najbolj priljubljenimi so bile princeske in obloženi kruhki. Všeč mi je bilo igranje družabnih iger ter listanje knjig, zlasti Guinessove knjige rekordov. Preizkusil sem, kako se spi v spalni vreči. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za higieno, zlasti umivanje zob pred spanjem. Spremljali sta nas učiteljica Barbara in knjižničarka Zvonka. Pripeljali sta tudi svoje otroke in skupaj smo se vsi zabavali. Matevž Kastelic, 2.b

Bilo je super. Všeč mi je bilo branje, igranje, pa tudi hrana je bila odlična. Super je bilo, ker smo bili lahko tako dolgo pokonci. Nina Robar, 2.a

Zelo mi je bilo všeč. Spali smo med policami in igrali smo se bolnico. Monika in Kaja sta bili veterinarki, jaz pa zdravnica. Klemen, Neli in Nina so bili bolni. Jaz sem jih odpeljala na urgenco slikat. Manca Dolinar, 2.a

Všeč mi je bilo, ker sem lahko bila dolgo pokonci. Všeč mi je bilo, ko smo jedli palačinke in ker smo lahko prinesli vsak svojo sladkarijo. Lepo je bilo, ko smo poslušali pravljice. Nika Plevnik, 2.b

 

Najbolj mi je bilo všeč, ko je knjižničarka Zvonka brala knjigo. Lepo je bilo, ko smo spali na mehkih blazinah. Zarja Sušnik, 2.b

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo pekli palačinke in jedli piškote. Fino je bilo, ker smo bili dolgo pokonci, čeprav smo zjutraj zgodaj vstali. Ko smo prišli, mi je bilo lepo igrati družabne igre. Tajda Logar, 2.b

Šli smo pozno spat in poslušali dobre pravljice. Super je bilo spanje na blazinah. Neli Schwarzmann, 2.b

 

 

 

 

Knjižna čajanka za drugošolce in njihove starše

V četrtek, 10.3.2011 smo pripravili našo drugo knjižno čajanko. Tokrat smo nanjo povabili tudi otroke. Ti so imeli svojo čajanko z učiteljico Barbaro Burjak v učilnici 2.b razreda, kjer so se ob čaju in piškotih srečali s pravljico Palček Pohajalček. Starši so bili medtem povabljeni v šolsko knjižnico. Knjižničarka jim je predstavila nekaj kvalitetnih otroških knjig, nato pa so se skupaj pogovorili o tem, zakaj si je vredno vzeti čas za skupno branje, katere knjige so priljubljene pri njihovih otrocih ter še o marsičem. Večer so polepšali otroci, ki so  svoje starše razveselili s predstavo Palček Pohajalček.

Seznam predstavljenih knjig za starše drugošolcev

 

 

Moja naj knjiga 2011

Tudi letos smo na šoli izbirali Mojo naj knjigo. Glasovali so posebej učenci od 1.-5. razreda in posebej starejši učenci. Naj knjigo smo razglasili ob kulturnem dnevu, ko smo ižrebali tudi dva nagrajenca. Knjižni nagradi sta prejela učenca Maks Božič in Karin Petrič.

Rezultati glasovanja:

1.- 5. RAZRED

1.Simon: Grozni Gašper

2.Pravljice o Frančku

3.Pečjak: Drejček in trije marsovčki

4.Blade: Lov na pošasti

5.Lindgren: Zgodbe o Emilu

6.-9. RAZRED

1.Mi, otroci s postaje ZOO

2.Zupan: Zgodbe o Hektorju

3.Cabot: Princeskin dnevnik

4.Novak: Lovci na petardarje

5.Barker: Blart

1 2 3