Spodbujanje branja

Poleg knjižnih čajank in noči v knjižnici organiziramo še številne druge dejavnosti za spodbujanje branja:

OBISKI PRVOŠOLČKOV

Trudimo se, da že prvošolčke navdušimo nad obiskovanjem knjižnice in jih na ta način spodbujamo k branju. Zato vse do konca decembra prihajajo v knjižnico vsak teden skupaj z učiteljico. Ob vsakem obisku poslušajo pravljico, vrnejo ter si izposodijo knjige in se tako učijo samostojne uporabe knjižnice. Po novem letu začnejo knjižnico obiskovati samostojno.

KNJIŽNA TORBICA

Na šoli imamo že nekaj let navado, da za učence od 1. do 3. razreda pripravimo knjižno torbico (včasih je bil to knjižni cekar), ki potuje med njihovimi družinami. V njej so knjige, namenjene otrokom, knjiga za starše ter zvezek vtisov, kamor starši napišejo svoje vtise, otroci pa dodajo risbico najljubše knjige. Izbrane knjige so kakovostne, pogosto dobitnice različnih nagrad, saj je pomembno, da otrokom ponujamo kvalitetno branje.

Namen knjižne torbice je spodbujanje družinskega branja. Starše vedno povabimo, da si takrat, ko jo otrok prinese domov, vzamejo čimveč časa za to, da otrokom berejo. Lepi trenutki ob skupnem branju so neprecenljivi in ob tem se krepijo čustvene vezi, zato je pomembno, da si starši vzamejo čas za branje otroku, tudi če ta že zna brati.

MOJA NAJ KNJIGA

Vsako leto na šoli izbiramo Naj knjigo. Učenci so ob tem povabljeni v knjižnico, kjer predstavijo svoje najljubše knjige ter oddajo glasovnice, na podlagi katerih ugotovimo, katere knjige naši učenci najraje berejo. Ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu otroških knjig, izžrebamo tudi nagrajenca, ki prejme knjigo, ki je na naši šoli izbrana za Naj knjigo.

KNJIŽNIČAR ZA EN DAN

V tednu otroka v mesecu oktobru na šoli izžrebamo nekaj učencev, ki se lahko preizkusijo kot knjižničarji. Naši knjižničarji  z malo pomoči izpeljejo uro v knjižnici za mlajše učence, preberejo jim pravljico ter jih seznanijo s pravili obnašanja v knjižnici ter ravnanjem s knjigami.  Otrokom tudi izposodijo knjige, spoznajo pa tudi, kaj vse je potrebno, da knjiga pride na knjižno polico (knjigo z malo pomoči vnesejo v računalnik, jo požigosajo in zavijejo z zaščitno folijo).

NAJ BRALEC

Vsako leto na šoli izberemo učenca, ki najbolj zvesto obiskuje šolsko knjižnico in je seveda navdušen bralec. Izberemo enega učenca na nižji ter enega na višji stopnji. Nagrajenec običajno prejme knjigo gosta, ki nas obišče ob zaključku bralne značke.

STAREJŠI BEREJO MLAJŠIM ZIMSKE PRAVLJICE

V decembru organiziramo poseben dogodek. V knjižnici ugasnemo luči in prižgemo dišeče svečke ter tako pričaramo praznično vzdušje, v knjižnico pa povabimo učence od 1. do 3. razreda, ki jim starejši učenci prebirajo pravljice z zimsko tematiko.