Zaključna prireditev v Ljubljani

Evropska vas v Ljubljani

Letos smo se že tretjič udeležili prireditve Evropska vas, ki je potekala v torek 10.5.2011 na Hribarjevem nabrežju v Ljubljani. Prireditev poteka vsako leto v vseh večjih slovenskih mestih, kjer šole in vrtci predstavljajo države članice Evropske unije. Cilj projekta Evropska vas je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, sprejemanje drugačnosti, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav članic Evropske unije ter se ob vsem tem bolj zavedati tudi lastne kulturne identitete.

Tokrat smo kot šola predstavili Luxemburg. Na stojnici smo imeli najrazličnejše slike in izdelke učencev naše šole, ki so se dolge mesece trudili in raziskovali Luksemburg z različnih področij. Vendar pa naša stojnica ni bila edina, ki je pritegovala pozornost mimoidočih. Poleg nas so bile še številne osnovne šole in celo vrtec. Obiskovalci so si lahko ogledali zgodovino držav Evropske unije, njihove geografske in etnične značilnosti, kulturo, običaje, narodne noše, glasbo in kulinariko (stojnice so se namreč kar šibile pod dobrotami, ki so jih pripravili učenci).

Poleg predstavitve držav na stojnicah so udeleženci pripravili tudi kulturni program. Učenci so se predstavili s petjem, plesom, igranjem na inštrumente, dramskimi prizori… Na različne načine so gledalcem približali 27 evropskih držav. Na prireditvi so s plesom zablestele tudi naše „miške“ iz 3. razreda ter pevski zbor učencev prve triade, ki je v luksemburščini zapel pesmico Un der atert.

Med prireditvijo smo se lahko preizkusili v raznih nagradnih vprašanjih, uživali v programu in izmenjali nekaj besed z ostalimi udeleženci. Moje mnenje je, da je prireditev odlično uspela, bilo je zabavno in hkrati zanimivo, pa tudi sonca ni manjkalo. Za prijetno vzdušje na naši stojnici smo skrbeli učenci 8. in 9. razredov, knjižničarka Zvonka Španger in učiteljica Maša Leskovar. Prireditev se je zaključila okoli 15. ure.

Karolina Medja. 9.b

Predstavitev naše stojnice si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://www.rtvslo.si/mojvideo/avdiovideo/evropska-vas-2011-luxemburg/20307/

 

VABILO

Vabimo vas na zaključno prireditev Evropska vas, ki bo v torek, 10. maja 2011 na Hribarjevem nabrežju v Ljubljani (blizu picerije Ljubljanski dvor) . 20 šol in 1 vrtec iz Ljubljane in okolice bo na stojnicah predstavilo države Evropske unije, vsaka šola pa se bo predstavila tudi s programom. Ker je letos leto prostovoljstva, bomo na stojnicah delili nekatere izdelke, tipične za posamezne države.   Prostovoljne prispevke bomo namenili društvu Rdeči noski.

Naša šola bo Luksemburg predstavila z mlajšim pevskim zborom, ki bo zapel luksemburško pesmico Un der atert, tretješolke pa bodo zaplesale miškin ples.  Lepo povabljeni!

 

PROGRAM ZAKLJUČNE PRIREDITVE:

OTVORITVENI DEL:

  • Slovenska in evropska himna (zbori OŠ Dravlje, OŠ Alojzija Šuštarja, OŠ Franca Rozmana – Staneta, OŠ Karla Destovnika – Kajuha, OŠ Kolezija, OŠ Polje, OŠ Vide Pregarc, OŠ Preska)
  • Pozdrav in kratka predstavitev projekta
  • Gostje:

– veleposlanik Grčije, njegova ekscelenca, g.  Dionyssios Coundoureas

– župan MOL, g. Zoran Janković

– Maja Rakun Beber, regijska koordinatorica projekta in

– predstavnica društva Rdeči noski, ga. Ana Lavrinc

 

PREDSTAVITEV DRŽAV EVROPSKE UNIJE:

1. SLOVENIJA – OŠ Bežigrad (predvidoma ob 10.30)

2. ŠVEDSKA – OŠ Ledina (predvidoma ob 10.40)

3. FRANCIJA – OŠ Sostro (predvidoma ob 10.45)

4. GRČIJA – OŠ Naklo (predvidoma ob 10.55)

5. PORTUGALSKA – VVZ dr. Franceta Prešerna (predvidoma ob 11.00)

6. LATVIJA – VVZ dr. Franceta Prešerna (predvidoma ob 11.05)

7. ESTONIJA – OŠ Dravlje (predvidoma ob 11.10)

8. DANSKA – OŠ Bežigrad (predvidoma ob 11.20)

9. SLOVAŠKA – OŠ Sostro (predvidoma ob 11.25)

10. IRSKA – OŠ Naklo (predvidoma ob 11.35)

11. FINSKA – OŠ Alojzija Šuštarja (predvidoma ob 11.40)

12. POLJSKA – OŠ Franca Rozmana – Staneta (predvidoma ob 11.45)

13. BOLGARIJA – OŠ Franca Rozmana – Staneta (predvidoma ob 11.55)

14. AVSTRIJA – OŠ Karla Destovnika – Kajuha (predvidoma ob 12.05)

15. NIZOZEMSKA – OŠ Kolezija (predvidoma ob 12.10)

16. ČEŠKA – OŠ Vide Pregarc (predvidoma ob 12.15)

17. MALTA – OŠ Polje (predvidoma ob 12.20)

18. ITALIJA – OŠ Preska (predvidoma o 12.25)

19. CIPER – OŠ dr. Ivana Cankarja, Vrhnika (predvidoma ob 12.30)

20. BELGIJA – OŠ Kašelj (predvidoma ob 12.35)

21. VELIKA BRITANIJA – OŠ Mirana Jarca (predvidoma ob 12.40)

22. MADŽARSKA – OŠ Jožeta Moškriča (predvidoma ob 12.45)

23. ŠPANIJA – OŠ Jožeta Moškriča (predvidoma ob 12.50)

24. LITVA – OŠ Spodnja Šiška (predvidoma ob 12. 55)

25. ROMUNIJA – OŠ Milana Šuštaršiča (predvidoma ob 13.00)

26. NEMČIJA – OŠ Majde Vrhovnik (predvidoma ob 13.10)

27. LUKSEMBURG – OŠ Dobrova (predvidoma ob 13.20)

 

 

Kako smo raziskovali Luksemburg?

Letošnji projekt Evropska vas je za nas predstavljal kar nekoliko večji izziv, saj nas je čakalo raziskovanje zelo majhne države. Zlasti pri pripravi programa za prireditev smo imeli nekoliko bolj zahtevno nalogo kot prejšnja leta. Pa vendar smo, tako kot vsako leto znova, ugotovili, da je država, ki nam je bila dodeljena, lepa in zanimiva.

Z Luksemburgom smo se ukvarjali že med šolskim letom. Učenci prvih, četrtih in petih razredov so ustvarjali keramične ptičke. Na velikonočno nedeljo namreč v Luksemburgu in Nospeltu organizirajo velik domač festival z imenom Emaischen. Takrat si zaljubljenci podarjajo majhne piskajoče keramične ptičke, narejene iz pečene gline, kot simbol ljubezni in plodnosti.

Drugošolci so se preizkusili v izdelovanju krožnikov in skodelic po modelu znanega luksemburškega podjetja Villeroy & Bosch, risali so zastavo, grb in narodno nošo, pri krožku ustvarjalne delavnice pa so v luksemburško zastavo pobarvali tudi keglje.

Zastave so na takšen in drugačen način ustvarjali tudi učenci tretjih razredov ter v oddelkih podaljšanega bivanja. Tudi nekateri starejši učenci so že med letom spoznavali Luksemburg. Pri izbirnem predmetu likovno snovanje so se izkazali umetniško nadarjeni učenci, ki so ustvarili prave mojstrovine – vedute mesta Luksemburg. Sedmošolci so se Luksemburgu podrobneje posvetili pri geografiji, kjer so predstavljali plakate, spoznali pa so ga tudi devetošolci pri izbirnem predmetu retorika.

Posebno pozornost smo tej državi namenili 15. aprila, ko je bil cel dan namenjen projektu Evropska vas. Pripravili smo prireditev, učenci pa so se udeležili tudi različnih delavnic. Prvošolčki so delali preste iz slanega testa in ptičke iz papirja, drugošolčki so se udeležili plesne delavnice ob luksemburški pesmici, ustvarjali pa so tudi priponke z luksemburškim grbom in zastavo ter Luksemburg spoznali preko knjige Evropejčki. Tretješolci so izdelovali puzzle in plakate, četrti razred se je posvetil izdelovanju keramičnih ptičkov in gradu, petošolci pa so brali slikanico luksemburškega avtorja Guya Helmingerja, izdelovali grad in plakate o Luksemburgu.

Učenci od 6. do 9. razreda so imeli možnost izbire med različnimi delavnicami, tako da si je vsak izbral dve. Izbirali so med kuhanjem (tipična luksemburška jed so preste), učenjem nemščine, ki je eden izmed luksemburških uradnih jezikov, dramatizirali so eno izmed luksemburških legend, izdelovali puzzle z znamenitostmi Luksemburga, intarzijo grba, udeležili so se lahko športne delavnice, izdelovali  mini vodnike o Luksemburgu in se preko posnetkov seznanili s tipičnimi značilnostmi te države, spoznali luksemburškega slikarja in ustvarjali po njegovih delih, pisali razna literarna besedila in ustvarjali kazalke ter izdelovali spletno anketo in powerpoint predstavitev.

Učencem smo poglavitne značilnosti Luksemburga predstavili tudi preko prireditve Spoznavamo Luksemburg. Celotna prireditev je bila zasnovana kot oddaja radia Luksemburg, ki je bil, mimogrede, prva komercialna radijska postaja v Evropi. Iz  stuidia (ki sta ga pripravili učiteljici Barbara Burjak in Antonija Bozovičar) sta se oglašala novinarja Matic Gabor in Nina Kostrevc, poročevalka s terena (Osnovne šole Dobrova) pa je bila Tjaša Tavčar.

Učenci so pod mentorstvom Jelice Mišić predstavili nekaj glasbenih točk, učiteljica Maša Leskovar je poskrbela za plesno točko učenk tretjega razreda, pod mentorstvom Mirjam Sečnik je dramski krožek uprizoril dve luksemburški legendi, Aleksandra Krajnović in Tadej Krek Zonta sta pod mentorstvom Zvonke Španger v angleščini predstavila pesem Time, ki jo je napisal luksemburški avtor Rene Kartheiser. Luksemburg smo spoznali tudi preko powerpoint predstavitve, ki sta jo pod mentorstvom Kristine Gruden Reya pripravila učenca Dragoslav Despot in Jan Rems. Za vezni tekst, glasbo in posnetke, ki jih je predvajal radio Luksemburg je poskrbela Zvonka Španger z „radijsko“ ekipo. Najbolj zabavno je bilo snemanje reklame za znano podjetje Villeroy & Bosch, ki so jo učenci sestavili in posneli sami. Seveda pa predstava ne bi tekla tako kot je, brez tonskih mojstrov Jonzija, Tomzija in Perota.

Prireditev smo ponovili kar trikrat: najprej učencem od 1. do 5. razreda, nato starejšim učencem, popoldne pa še staršem. Zelo smo bili veseli, ker nas je na prireditvi obiskal častni konzul velikega kraljestva Luksemburg, g. Jože Gašper Filiplič. Nad predstavitvijo Luksemburga je bil vidno zadovoljen, naše učence pa je spodbudil z besedami, da lahko vsak postane, kar si v življenju želi, če se za to le zares potrudi. Morda pa je katerega od učencev navdušil, da bi šel po njegovi poti.

 

O projektu Evropska vas

Letos se je naša šola že  tretjič vključila v projekt Evropska vas. Cilj projekta je spoznavati države Evropske unije in s tem spodbujati razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav ter hkrati zavedanje lastne identitete. V mesecu maju ob dnevu Evrope po vseh večjih mestih potekajo prireditve, na katerih šole predstavijo države Evropske unije s programom in razstavljenimi izdelki.

Naša šola letos raziskuje Luksemburg.  To je zelo majhna država in zato nimamo na razpolago toliko gradiva kot prejšnja leta. Kljub njegovi majhnosti pa ugotavljamo, da je Luksemburg bogata država in poskušamo ga spoznati iz čimbolj različnih področij  (glasba,  zemljepis, zgodovina, umetnost, kulinarika… ).

Tudi letos bomo posebno pozornost projektu   namenili v aprilu in maju. 15. aprila 2011 bomo na šoli pripravili prireditev, na kateri bomo skušali Luksemburg predstaviti na čimbolj zanimiv način.. Učenci se bodo udeležili tudi  delavnic, na katerih bodo to državo spoznali s tistega področja, ki jih najbolj zanima. Vse izdelke, ki bodo nastali na delavnicah ter skozi celo šolsko leto, bomo predstavili tudi na razstavi.

10. maja 2011, ko bodo po vsej Sloveniji potekale prireditve, se bo nekaj naših učencev udeležilo prireditve v Ljubljani. Sodelovali bomo s točko na prireditvi , Luksemburg pa bomo predstavili tudi z izdelki na stojnici.

 

Luksemburg

Letos na naši šoli raziskujemo državo Luksemburg.

Luksemburg je najmanjša država v EU.  Ima pol milijona prebivalcev.

Luksemburg leži med Belgijo, Nemčijo in Francijo.

Sodi med bogatejše Evropske države.

Je turistična dežela.

Uradno ime je Velika vojvodina Luksemburg.  Skupaj z Belgijo in Nizozemsko tvori Beneluks.

Je država z največ uradnimi jeziki:  nemščino, francoščino in luksemburškim  jezikom. Luksemburščina je podobna nemščini. Nemščina je za večino Luksemburžanov prvi tuji jezik in jezik medijev,  francoščina pa jezik uprave.

Radio Tele Luxembourg oddaja v francoščini, nemščini, nizozemščini in v luksemburškem jeziku.

Politična ureditev je  parlamentarna monarhija.  Tudi prestolnica države  je Luksemburg.

Himna: Ons Hémécht

»Naša domovina«

Kraljevska himna: De Wilhelmus

Gospodarstvo Luksemburga temelji na bančništvu, zavarovalništvu in jeklarni industriji, pomemben prispevek pa ustvarjata tudi kmetijstvo in pridelava vina.

Njihovo znano podjetje je Villeroy & Boch.

Najpogostejši priimek je Thill.

 

Mnoge luksemburške specialitete so značilne za gozdnate predele, denimo zajčja obara in ardenska šunka. Na jedilnem listu sta pogosti domača rečna postrv in ščuka. Luksemburg je znan tudi po izvrstnih belih vinih in, kot večina severnih držav, po pivu. Njihova posebnost so tudi preste.

 

 

Napisali: Aleksandra Krajnović, Barbara Petrovčič

vir: Lambert, N. : Evropejčki. Radovljica: Didakta, 2008.

Luksemburg so podrobneje raziskovali naši letošnji sedmošolci,  ki so pri geografiji predstavljali plakate,  na prireditvi Spoznavamo Luksemburg pa sta ga predstavila tudi Dragoslav in  Jan iz 9. razreda.

Monika, Klara in Manca iz 7. a razreda:  Seminarska naloga o Luksemburgu

Dragoslav in Jan iz 9.a razreda :Luksemburg predstavitev