Vtisi učencev o projektu

Evropska vas je Evropa. Na Nizozemskem se radi vozijo s kolesi, tam raste veliko tulipanov. Tudi jaz sem naredila tulipan iz žice, ga ovila v povoj, zalila z mavcem in pobarvala. Ta tulipan ne diši in ga ni treba zalivati. Je zelo lep in je na razstavi.

Klaudija Sečnik, 1.r

Pri projektu sem sodelovala tako, da sem pri kiparstvu izdelovala amsterdamske hiše, pri pouku pa smo se naučili nizozemsko pesem Slovo. To smo dekleta iz 5.a in 5.b razreda zapele tudi na prireditvi. Všeč mi je bila razstava, še posebej sončnice, ki jih je naslikala učenka Anja Setničar, na predstavi pa mi je bila najbolj všeč pesem J’aime la vie. Pri projektu sem se naučila veliko novega o Nizozemski in Belgiji.

Nina Kljajič Rus, 5.r.

Všeč mi je bilo, ko smo pri delavnicah izdelovali model diamanta (Belgijsko mesto Antwerpen je namreč znano po diamantih). Naredil sem najbolj redkega in dragocenega. Pobarval sem ga v rdečo barvo.

Nejc Omahen, 3.r

Všeč mi je bilo izdelovanje tulipanov. Trgali smo papir in oblikovali rožo. Potrebovali smo trši papir in kolaž.

Blaž Juren, 3.r

Všeč so mi bili Smrkci in Male sive celice. Navijala sem za oranžne (Nizozemsko). Rada imam nogomet in košarko. Tudi Nizozemci so dobri nogometaši.

Zarja Sušnik, 1.r

Projekt Evropska vas mi je vsako leto bolj všeč. Morda tudi zato, ker sem to leto bolj sodelovala. Nastopala sem pri dramski igri Tintin in pela J’aime la vie. V Ljubljani sem predstavljala Belgijo na stojnici, zato sem bila oblečena v Smrketo. To je bilo za gledalce še bolj zanimivo. V Ljubljani je bilo zelo zanimivo in pestro. Bilo mi je zelo všeč.

Barbara Petrovčič, 7.r

Projekt Evropska vas mi je zelo všeč, ker sem se pri njem naučila kar nekaj stvari, npr. to, da Smrkci prihajajo iz Belgije, da je Nizozemska znana po sirih… Zelo rada sem ustvarjala mline na veter, ki smo jih naredili iz gline in lesa. Na prireditvi sem sodelovala z nizozemsko pesmico, ki sem jo zaigrala na flavto, sicer pa mi je bila zelo všeč belgijska evrovizijska pesem, ki so jo zapela tri dekleta ter predstava o Ani Frank.

Lucija Stopar, 4.a

Že med letom sem se s projektom srečal pri delu z nadarjenimi, ko smo iskali glasbo, podatke o obeh državah, ustvarjali spletno stran… Sodeloval sem tudi na prireditvi, ko sem bil eden izmed tekmovalcev pri kvizu Male sive celice, nastopal pa sem tudi pri predstavi Dnevnik Ane Frank. Zelo mi je bilo všeč, da sta nas obiskala oba veleposlanika.

V Ljubljani sem predstavljal nizozemsko stojnico ter nastopal na prireditvi. Projekt se mi zdi dober, saj tako spoznavamo druge države in se o njih veliko naučimo na nekoliko drugačen način.

Gašper Grom, 8.r.

Pri likovnem pouku sem ilustriral portrete Van Gogha, med delavnicami pa sem izbral dramatizacijo belgijskega stripa TinTin. O Belgiji in Nizozemski sem se veliko naučil tudi iz plakatov, ki so bili razstavljeni. Na predstavi pa so mi bili najbolj všeč Smrkci.

Jaka Oven, 6.b

O obeh državah sem se veliko naučil zlasti pri geografiji, kjer smo izdelovali plakate in jih predstavljali pred razredom. Pri likovnem snovanju sem ustvarjal hiške in tako spoznal nizozemsko in belgijsko arhitekturo, na delavnicah pa sem izbral pečenje piškotov Speculas. Veliko novega sem se naučil, ko sem si ogledal razstavo, na prireditvi pa mi je bila najbolj všeč predstava Dnevnik Ane Frank.

Tom Schwarzmann, 7.a

Vsak učenec je na nek način sodeloval pri projektu Evropska vas, tako tudi jaz. Pri likovnem snovanju sem slikala amsterdamske hiške, pri pevskem zboru sem se naučila nizozemsko himno, pomagala sem pri pisanju vabil ter izdelovanju Smrkca in Smrkete, pomagala sem pri ustvarjanju spletne strani, v Ljubljani pa sem predstavljala nizozemsko stojnico.

Od vsega mi je bilo najbolj všeč barvanje kolesa, urejanje razstave in sodelovanje pri Malih sivih celicah.

Polona Suhadolc, 8.r.

Pri geografiji smo predstavljali plakate o Belgiji in Nizozemski in tako obe državi spoznali s tega področja. Na prireditvi sem sodelovala v ekipi Malih sivih celic, v predstavi Smrkci, pri pevskem zboru, skupaj z Barbaro in Tino pa smo zapele še belgijsko pesem J’aime la vie..

V Ljubljani sem nastopala na prireditvi ter bila na belgijski stojnici, kjer smo obiskovalcem predstavljali značilnosti Belgije. Delili smo tudi zastave in Smrkce na palici. Za to so obiskovalci morali pravilno odgovoriti na vprašanje. Ogledala sem si tudi predstavitve drugih držav, od katerih mi je bila najbolj všeč Švedska.

Mislim, da je projekt Evropska vas odličen, zabaven in zanimiv način spoznavanja Evropskih držav.

Aleksandra Krajnović. 7.r.

Predstavitev v Ljubljani

Projekt Evropska vas nas, učence spodbuja, da spoznamo države članice EU, njihove običaje, zastave, grbe in način življenja ljudi. Naša šola se je letos že drugič udeležila tega projekta in ga tudi uspešno zaključila. Nizozemsko in Belgijo, državi, ki smo ju letos predstavljali, smo spoznavali medtem, ko smo ustvarjali plakate in razne izdelke. S temi izdelki pa smo se 7. maja 2010 odpravili tudi v Ljubljano na Hribarjevo nabrežje. Tam je vsaka šola okrasila dve stojnici v slogu ˝svoje˝ države ter dve državi EU predstavila s točkami na skupni prireditvi.

Mi smo v Ljubljano prispeli ob 8.30. Potem, ko smo iz kombija prinesli vse izdelke, smo začeli z okraševanjem stojnice in s svojim končnim izdelkom smo bili zelo zadovoljni. Vmes nas je tudi zmotil dež, zato smo se vsi hitro poskrili pod streho.

Na Nizozemski stojnici so se bohotili mlini na veter, nizozemske hiške, tulipani ter slaven nizozemski sir in speculas piškoti, ki smo jih ponujali tudi obiskovalcem. Pred stojnico pa je stalo lepo kolo, ki smo ga pobarvali v barve nizozemske zastave in okrasili s papirnatimi tulipani. Plakate smo lepo razvrstili okoli stojnice, da si je vsak lahko prebral, kar je bilo napisano.

Belgijski stojnici pa so kraljevali Smrkci. Smrketa je skrbno čuvala belgijske piškote, Smrkec pa se je skrival med hiškami. Tudi tu so stale znamenite belgijske hiše in se kazale v svoji veličini, razstavili pa smo tudi model kristala diamanta, saj je belgijsko mesto Antwerpen znano po diamantih. Na vse tiste pa, ki so želeli preizkusiti svoje znanje o Belgiji, je čakalo majhno presenečenje – Smrkec.

Medtem, ko smo bili učenci polno zaposleni, nas je prišel pogledat celo nizozemski veleposlanik. Najprej je po zvočniku vsem zaželel lep dan in pohvalil naše delo, potem pa si je šel ogledat stojnico, ki je predstavljala njegovo državo. Tam je v dar prejel tulipan. Na Belgijski stojnici pa tudi ni pozabil vzeti Smrkca. Za oboje pa je moral pravilno odgovoriti na vprašanje.

Kasneje so se nam pridružili še učenci, ki so nastopali na skupni prireditvi. Belgijo smo predstavili z evrovizijsko pesmijo J’aime la vie ter plesom Smrkcev, Nizozemsko pa z gledališko igro Dnevnik Ane Frank.Dan smo zaključili ob treh popoldne. Vsi smo bili zadovoljni, da je vse potekalo tako, kot smo si želeli. In upamo, da bomo pri projektu sodelovali tudi naslednje leto.

Nina Kostrevc, 8.a

Kaj smo počeli, se naučili…?

Letos se je naša šola drugič vključila v projekt Evropska vas. Cilj projekta je spoznavati države Evropske unije in s tem spodbujati razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav ter hkrati zavedanje lastne identitete. V mesecu maju ob dnevu Evrope po vseh večjih mestih potekajo prireditve, na katerih šole predstavijo države Evropske unije s programom in razstavljenimi izdelki.

Letos smo v okviru projekta raziskovali Belgijo in Nizozemsko. Čeprav smo se tokrat spoznavali z dvema državama, o katerima smo že prej kar nekaj vedeli, so nas vedno znova presenečala nova odkritja. Spoznali smo, da iz Belgije prihajajo Smrkci ter znani belgijski stripi, med katerimi so naši učenci že prej zelo dobro poznali zbirko Tintin. Ugotovili smo, da je Belgija znana po čokoladi in pečenem krompirčku, pa še marsikaj drugega, za kar prej nismo vedeli, da je belgijsko. Nizozemska je s svojimi tulipani, mlini na veter in pomembnimi slikarji navdihovala zlasti tiste, ki radi ustvarjajo, navdušeni pa smo bili še nad marsičim, npr. nad vztrajnostjo Nizozemcev, ki so uspeli morju „ukrasti“ zemljo, tako da so jo izsušili.

Tudi letos je v projektu sodelovala cela šola. Z obema državama smo se spoznavali čez leto pri pouku, interesnih dejavnostih, podaljšanem bivanju, delu z nadarjenimi… in tako smo počeli marsikaj zanimivega. Ustvarjali smo različne izdelke: tulipane, mline na veter, Smrkce in njihove hiše, portrete in reprodukcije Van Gogha, zastave obeh držav, nizozemske in belgijske hiše… Učili smo se himn in ostalih pesmi, preko plakatov smo spoznali obe državi s področja geografije, zgodovine, umetnosti, znanosti, ustvarjali smo križanke…

Nekateri učenci so pri delu z nadarjenimi iskali podatke o obeh državah in ustvarjali spletno stran, dekleta iz 8. razreda so z navdušenjem pobarvala „nizozemsko“ kolo, učenka Anja Setničar je naslikala zelo lepo reprodukcijo Van Goghovih Sončnic. Tudi letos je bila posebna izkušnja za učence Noč v knjižnici, ko smo spoznavali delo nizozemske pisateljice Marjolijn Hof z naslovom Mama številka nič.

Večjo pozornost smo projektu namenili 16. aprila, ko smo imeli na šoli delavnice in prireditev Spoznavamo Belgijo in Nizozemsko. Prireditev smo oblikovali kot kviz Male sive celice in tako obe državi predstavili že preko vprašanj v kvizu. Seveda je bila oddaja nekoliko drugačna kot tista na televiziji. V tej oddaji so „tekmovalci“ tudi z nastopi predstavili Belgijo in Nizozemsko – državi, iz katerih so prišli. Belgija se je predstavila z zmagovalno pesmijo Evrovizije iz leta 1986 J’aime la vie, Smrkci in stripom Tintin. Nizozemska ekipa pa je svojo državo predstavila z nekaj glasbenimi točkami ter predstavo Dnevnik Ane Frank. Zelo smo bili veseli, ker sta se predstave udeležila tudi oba veleposlanika, ki sta si ob svojem obisku še ogledala šolo in nam podarila nekaj spominkov na svoji državi. Prepričani smo, da smo tudi mi nanju naredili dober vtis.

Na delavnicah pa so učenci lahko izbirali med različnimi možnostmi in tako državi spoznali s tistega področja, ki jim je bližje. Nekateri so ustvarjali, drugi pekli piškote, igrali nogomet, poslušali pravljice, iskali po internetu… skratka, upamo, da je vsak našel nekaj zase. Izdelke, ki so nastali na delavnicah in skozi celo šolsko leto, pa smo tudi razstavili.

Naslednji pomemben datum za projekt je bil 7. maj, ko smo se poleg 13 šol iz Ljubljane in okolice udeležili prireditve Evropska vas v Ljubljani. Takrat smo svoje izdelke predstavili na dveh stojnicah in sodelovali s točkami na prireditvi.

Kot kaže, bomo s projektom nadaljevali tudi v prihodnje. Nenazadnje je Pavle Ravnohrib (učenec Matic Gabor) svojo oddajo Male sive celice zaključil s temi besedami: „Vidimo se spet naslednje leto. Kateri dve ekipi nas bosta obiskali takrat, pa je, tako za vas, kot tudi za nas, še skrivnost.“

Splošno o projektu

V šolskem letu 2009/2010 se je naša šola drugič vključila v projekt Evropska vas. Cilj projekta je spoznavati države Evropske unije in s tem spodbujati razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav ter hkrati zavedanje lastne identitete. V mesecu maju ob dnevu Evrope po vseh večjih mestih potekajo prireditve, na katerih šole predstavijo države Evropske unije s programom in razstavljenimi izdelki.

Naša šola letos raziskuje Belgijo in Nizozemsko. Z obema državama se spoznavamo preko celega šolskega leta pri pouku, tako da ju spoznavamo z različnih področij (glasba, literatura, zemljepis, zgodovina, umetnost … ), večjo pozornost pa projektu namenjamo v mesecih aprilu in maju.

16. aprila 2010 bomo na šoli pripravili prireditev, na kateri bomo skušali na čimbolj zanimiv način predstaviti obe državi.  Učenci se bodo udeležili tudi raznih delavnic, na katerih bodo obe državi spoznavali s tistega področja, ki jih najbolj zanima.  Vse izdelke, ki bodo nastali na delavnicah ter  skozi celo šolsko leto, bomo predstavili tudi na razstavi.

7. maja 2010, ko bodo po vsej Sloveniji potekale prireditve, se bo nekaj naših učencev udeležilo prireditve v Ljubljani na Hribarjevem nabrežju. Sodelovali bomo z dvema točkama ter obe državi predstavili tudi z izdelki na dveh stojnicah.