Dogajanje v oktobru 2023

V oktobru, ki velja za mednarodni mesec šolskih knjižnic, je bilo dogajanje pri nas pestro, pa tudi zabavno. V prvem tednu oktobra so naše prvošolčke v knjižnici pričakale nekoliko mlajše knjižničarke kot običajno – knjižničarke za en dan. Prebrale so jim pravljico, nato pa so se preizkusile tudi kot igralke, zaigrale so namreč prizore primernega in neprimernega obnašanja v knjižnici. Učenci so se zabavali, ko so pokazale, kako so hotele odnesti knjige, ne da bi jih izposodile, jih vrnile šele po enem letu ali pa pomešale na policah. Še dobro, da so naši prvošolci že tako veliki, da so jim povedali, kaj je prav in kaj ne. 🙂

Svoje igralske sposobnosti so spoznavali tudi učenci 2. in 3. razredov. V tednu, ko je praznovala zbirka Čebelica, ki izhaja že okroglih 70 let, so učenci obiskali knjižnico, poslušali pravljico iz te zbirke in jo nato še uprizorili. Kot vidimo, imamo na šoli zares veliko igralskih talentov. V 2. razredu pa poleg igralskih tudi likovnih, učenci so namreč pravljico iz zbirke Čebelica še ilustrirali. Njihove umetnine smo razstavili v vitrini pred knjižnico.

Obiskali pa so nas tudi četrto in petošolci, ki so se izkazali kot zares radovedni bralci. V revijah Moj planet so raziskovali zanimivosti o človeškem telesu, živalih in lepotah Slovenije. Odkrili so, da revija Moj planet ponuja zares veliko dobrega branja.

V oktobru pa smo na šoli začeli tudi z bralno značko za starše. Veseli smo, da smo prejeli toliko bralnih predlogov, pa tudi pozitivnih odzivov. Če je komu zmanjkalo idej za branje, si na spodnji povezavi lahko pogleda, kaj berejo ostali starši. Seveda pa vsi tisti, ki se še želite pridružiti, prav lepo povabljeni. 🙂

Povezava – Tudi starši berejo

Bralna značka za starše

Spoštovani starši,

vse več raziskav potrjuje, kako pomembno je branje za razvoj otrok in njihovo uspešnost v življenju. Otroci, ki berejo, imajo bogatejši besedni zaklad, lažje ohranjajo pozornost in imajo boljši spomin. So bolj ustvarjalni in razgledani, bolje razumejo sebe in druge, so bolj empatični… Pa še marsikaj bi lahko dodali.

Kljub vsemu naštetemu se zavedamo, da je otroke včasih težko prepričati, kako pomembno je branje.. Prav gotovo boste starši veliko naredili že s tem, da jim boste tudi sami zgled. Zato vas v letošnjem šolskem letu vabimo, da se nam pridružite. Naj tokrat bralne značke ne opravijo le otroci. Že lani smo poleg otrok sodelovali zaposleni na šoli, letos vabimo tudi vas, starše. Naj vas otroci vidijo s knjigo v roki in ob koncu leta s priznanjem za opravljeno bralno značko.

Ker smo prepričani, da je med vami veliko navdušenih bralcev, bo prav gotovo za vse dragoceno tudi to, da starši med seboj izmenjate svoje bralne predloge. Sproti jih bomo (seveda anonimno, pa tudi to le z vašo privolitvijo) objavljali na spletni strani šolske knjižnice. Verjamemo, da vam bodo prišli prav, ko ne boste vedeli, kaj vzeti v roke.

Pa še nekaj tehničnih napotkov. Za opravljeno bralno značko vsak prebere 5 knjig, za vsako knjigo je potrebno izpolniti spodnji obrazec. Z opravljanjem bralne značke bomo zaključili konec meseca aprila, kar pomeni, da je potrebno do takrat izpolniti pet obrazcev. Vse, ki jo boste uspešno zaključili, bomo v mesecu maju povabili na šolo, kjer bomo zaključili s krajšim kulturnim programom:-)

Lepo povabljeni!

OBRAZEC ZA OPRAVLJANJE BRALNE ZNAČKE

BRALNI PREDLOGI STARŠEV

Skupno branje ob začetku bralne značke

17. september je dan ko se povsod po Sloveniji začenja branje knjig za bralno značko. Tudi na naši šoli smo učence povabili k branju. Že v prvih dveh tednih pouka so pri slovenščini obiskali knjižnico, kjer so se seznanili s knjigami, ki jih priporočamo in si jih tudi izposodili. V ponedeljek, 18. 9 2023 (sedmošolci pa naslednji dan) je vsak prinesel svojo knjigo in nato eno uro namesto običajnega pouka užival ob njej. Tudi učiteljice so brale in verjamemo, da je bil vsem tak pouk kar všeč. 🙂

No, pa še nekaj. Z branjem za bralno značko niso začeli le učenci, ampak tudi zaposleni na šoli. Kar nekaj je takih, ki se lahko pohvalijo z opravljeno bralno značko v lanskem šolskem letu in kot kaže, nas bo letos še več.

Pa še nekaj utrinkov druženja s knjigami.

Noč v knjižnici 2023

Tudi letos smo za naše bralce pripravili posebno doživetje – Noč v knjižnici, s katero smo želeli nagraditi tiste, ki že vrsto let opravljajo bralno značko. V vsakem razredu smo med tistimi, ki so opravili bralno značko, izžrebali nekaj učencev. Srečali smo se dvakrat, najprej z učenci 5. in 6. razredov, nato pa enkrat še s starejšimi. Noč smo preživeli ob branju, poleg tega pa pripravili še pester program. Igrali smo družabne igre, pekli palačinke in pripravili obložene kruhke, imeli smo »sobo pobega – escape room«, pri kateri so se učenci s pomočjo iskanja informacij po poučni literaturi morali rešiti iz zaklenjene učilnice, pri starejših smo se razdelili v tri skupine, ki so se preizkusile v štafetnih igrah, pri mlajših pa so učenci izdelali vsak svojo knjižno kazalko. Kot že vrsto let, smo se tudi letos imeli suuuper :-).

Spoznavali smo dela Žige X. Gombača

Z učenci 4. in 5. razredov smo spoznavali dela pisatelja Žige X Gombača. V knjižnici smo pripravili nekoliko drugačno uro pouka, ki je bila oblikovana kot lov na zaklad. Učenci so po skupinah dobili različne naloge. Če so nalogo pravilno rešili, so prišli do kode, s pomočjo katere so odprli ključavnico ter odprli škatlo z naslednjo nalogo. Pot jih je na koncu pripeljala do učiteljice, ki je zanje imela pripravljen zaklad. Prav vsi so prišli do njega! Najbolj nas veseli, kako lepo so učenci v nekaterih skupinah sodelovali med seboj in izkazalo se je, da so zaklada najprej prišli prav oni. Saj vemo, več glav, več ve 🙂

Moja naj knjiga 2023

Tudi letos smo na šoli glasovali za naj knjigo. Večina razredov je prišla v knjižnico, kjer smo se pogovarjali o naših najljubših knjigah, uro pa smo izkoristili tudi za branje in izposojo. Izkazalo se je, da sta največ glasov ponovno osvojili zbirka Pasji mož (pri učencih od 1. do 4. razreda) ter knjiga Matilda pri starejših učencih. Ob zaključku glasovanja smo med vsemi sodelujočimi razveselili dva učenca, ki sta prejela lepi knjižni nagradi.

Knjižna čajanka 2023

Tudi letos smo na naši šoli pripravili poseben dogodek, povezan s knjigami, knjižno čajanko.  No, pravzaprav kar dve čajanki, saj se je prijavilo toliko staršev in otrok, da smo se srečali  dvakrat – v sredo, 22. 2. in petek, 24. 2. 2023. 

Starši so bili povabljeni v knjižnico, kjer smo se ob čaju in orehovih rogljičkih, ki jih že tradicionalno spečemo na šoli, pogovarjali o pomenu družinskega branja. Predstavili smo nekaj kvalitetnih otroških knjig, ki so izšle v zadnjem času in jih imajo otroci še posebej radi, nato pa smo v prijetnem vzdušju poklepetali tudi o tem, kdaj najdemo čas za skupno branje, katere knjige so pri nas doma priljubljene, pa še o marsičem, povezanim s knjigami.

Svojo čajanko  so imeli tudi otroci v razredu. Sladkali so se s piškoti in čajem, ob tem pa prisluhnili pravljici. Skupaj z učiteljicama Barbaro Burjak in Petro Šibelja Gorše so nato za starše pripravili še dve pravi dramski predstavi, tako da smo zaključili z nastopom. Zaigrali so pravljico Anje Štefan  Zajčkova hišica ter rusko pravljico Repa velikanka in pokazali, da imamo na šoli cel kup igralskih talentov.  Tako smo zaključili v prijetnem in sproščenem vzdušju.  

Mesto prijaznih besed

V decembru, prazničnem mesecu, smo v knjižnico povabili četrtošolce. Prebrali smo knjigo Patricije Peršolja – Hiša iz besed in se ob njej pogovarjali o tem, kako pomembne so naše besede. Kako hitro  lahko z njimi koga prizadenemo in kako dragocene so čisto preproste besede kot hvala, oprosti, rad te imam, lepo mi je s tabo … Tako je nastalo naše mesto prijaznih besed. Naj bodo tudi naši domovi med prazniki okrašeni ne le z okraski, ampak predvsem s prijaznimi besedami:-)

Oktober, mednarodni mesec šolskih knjižnic 2022

Kaj se je pri nas dogajalo v oktobru, mednarodnem mesecu šolskih knjižnic?

Knjižničarke za en dan

V prvem tednu oktobra smo povabili prvošolčke, ki so jih tokrat v knjižnici pričakale veliko mlajše knjižničarke kot ponavadi – učenke višjih razredov, ki so se v tednu otroka preizkusile v poklicu knjižničarke. Učencem so seveda izposodile in vrnile knjige ter prebrale pravljico, poleg tega pa so se izkazale tudi kot nadarjene igralke. Odigrale so namreč prizore primernega oz. neprimernega obnašanja v knjižnici ter ravnanja s knjigami. Prvošolci so tako na malo bolj zabaven način spoznavali bonton v knjižnici.

Združili smo gibanje in branje in spoznavali zbirko Čebelica

Letos društvo Bralna značka poudarja povezavo med branjem in gibanjem, zato smo tokrat  učence od 1. do 3. razreda namesto v knjižnico, povabili kar v športno dvorano oz. na igrišče pred šolo. Učenci so spoznavali knjige iz zbirke Čebelica, ki je 22. oktobra praznovala svoj dan ter reševali različne naloge, pri katerih so urili tako mišice kot tudi možgane in bilo je prav super.

Branje je zanimivo tudi na igrišču. Razmigali smo možgane in mišice in bilo je prav super.

Čebelica praznuje

Praznik Čebelice so še posebej obeležili drugošolci. Prebrali smo najnovejšo knjigo iz te zbirke – Čarobna kost in jo tudi ilustrirali. Nastala je lepa razstava njihovih umetnij.

Izmenjali smo si knjižne kazalke z učenci OŠ Ig

Tudi letos so tretješolci pripravili knjižne kazalke za učence na Osnovni šoli Ig. Letošnje so bile športno obarvane in so vabile tako k branju kot gibanju. Učenci z Osnovne šole Ig pa so za naše tretješolce pripravili kazalke –  Čebelice. Upamo, da bodo eni in drugi zdaj še bolj navdušeno brali.

Kazalke za učence na OŠ Ig. Tudi naši tretješolci so dobili pošto in zdaj bodo še bolj navdušeno brali:-)

Šestošolci in sedmošolci so iskali informacije po strokovni literaturi

V knjižnico smo povabili tudi šestošolce, ki so preko literature raziskovali  zanimivosti celin ter sedmošolce, ki so pri projektnem delu spoznavali človekove pravice. V knjigah in na spletu so našli marsikaj zanimivega, ob tem pa se tudi preizkušali v iskanju informacij in pravilnem navajanju literature.

1 2 3