Prireditev Spoznavamo Finsko

V četrtek, 12.4.2012 smo v okviru projekta Evropska vas na šoli pripravili prireditev Spoznavamo Finsko, na katero smo povabili finskega veleposlanika, g. Pekka Metsa in župana naše občine, g. Franca Setnikarja.

Trudili smo se, da bi to državo Evropske unije predstavili na otrokom čimbolj zanimiv način. Vezni tekst za prireditev je tokrat napisala učenka 9. razreda, Barbara Petrovčič. Razne točke so se prepletale skozi pogovor dveh prijateljic (Barbare Petrovčič in Aleksandre Krajnović), ki sta se skupaj učili za test iz geografije. Seveda sta se med “učenjem” raje pogovarjali po Facebooku s prijateljem Simonom Čamernikom, ki je Barbari obljubil, da ji bo predstavil prijatelja Hannuja, ki prihaja iz tujine. Barbara je morala najprej ugotoviti od kje prihaja, na koncu pa jo je namesto novega prijatelja obiskal Božiček, ki ji je prinesel nov telefon Nokio (ki,  mimogrede, tudi prihaja s Finske).

Skozi zgodbo so se učenci tako naučili marsikaj novega, spoznali so finske naravne simbole (medved, labod kričač, breza, granit…), naučili so se, da je Finska znana po številnih jezerih, gozdovih,  po savni, da na Finskem veliko berejo, da od tam prihaja Božiček… V zgodbo je Barbara dobro vpletla različne glasbene točke, prizor, ko Simon na letališču sreča znane finske športnike, risanko Mumini ter  predstavitev Finske in finskega epa Kalevala s Powerpointom.

Finski veleposlanik si je po končani prireditvi ogledal še razstavo, na kateri smo pokazali vse, kar so učenci ustvarjali med letom. Ogledal si je izdelke iz  gline (mumini, troli, severni jeleni, medvedi), finske zastavice, ilustracije po knjigah finskih avtorjev, ilustracije finskih športnikov, razstavo slik na temo severni sij, plakate o Finski, makete, pa še marsikaj, kar ga je spominjalo na njegovo domovino.

Prireditev smo popoldne ponovili še za starše. Tudi oni so si z zanimanjem ogledali našo predstavo, razstavo, poskusili pa so tudi tipično finsko jed kavni kolač, ki so ga zanje spekli učenci pri gospodinjstvu.

fotografije