Finska

Finska leži na severovzhodu Evrope. Meji na Švedsko, Norveško in Rusijo, preko Finskega zaliva pa meji tudi na Estonijo. Njeno uradno ime je Republika Finska. Predsednica Finske je Tarja Halonen, premier pa Jyrki Katainen. Je 6. največja država v Evropi, ter ima površino 337.030 km2. Na Finskem živi 5,2 milijona ljudi. Imajo dva uradna jezika: finščino in švedščino (švedščino govori le 6% ljudi v državi). Glavno mesto so Helsinki. Valuta na Finskem je evro. Finska je članica Evropske unije od leta 1995. Finska zastava je sestavljena iz bele in modre barve (moder križ, belo ozadje). Modra barva predstavlja jezera, bela barva pa sneg.

Fince poznamo kot dobre hokejiste in smučarske skakalce. Najbolj znani smučarski skakalci so: Janne Ahonen Janne Happonen, Matti Hautamäki. Zelo znan je tudi voznik formule 1 Kimi Räikkönen. Imajo zelo dobro hokejsko reprezentanco.

Finska je v tujih državah znana po glasbi. Glasba je na Finskem zelo pomembna. Najbolj znan finski skladatelj je Jean Sibelius. Imajo še veliko drugih znanih glasbenikov in skladateljev. Leta 2006 so Lordi s skladbo Hard Rock Hallelujah zmagali na izboru za pesem Evrovizije. Finska slovi večinoma po rock in metal glasbi.

Na Finskem si turisti zelo radi ogledajo jezera, ki jih je na Finskem približno 190.000, od tega jih ima približno 55.000 premer več kot 200 km. V Helsinkih so za turiste najbolj znamenite točke npr. katedrala, Sibeliusov park, botanični vrt Kaisaniemi, skalna cerkev Temppeliauklon Kirkko…

Finci so eni izmed najbolj rednih bralcev na svetu. Imajo zelo veliko stopnjo obiskov knjižnic in veliko knjigarn. Najbolj znani finski ep je Kalevala,ki je prevedena v kar 45 različnih jezikov. To je daljša epska pesnitev, ki govori o božanstvih, bojevnikih in starodavnih pošastih. V tem epu je zbranih veliko pesmi, ki so zelo stare (1000 do 2000 let). Glavni zbiralec ljudskih pesmi na Finskem je bil Elias Lönnrot. V slovenščino je prevedenih precej otroških knjig, med njimi so znane knjige  Mauri Kunnas: Božiček, Dvanajst daril za Božička, Tove Jansson: Čarodejev klobuk , Zima v Mumindolu, Poletna knjiga ter Finske pravljice. Odrasli poznajo predvsem  knjige, ki jih je napisal Arto Paaslina (Tuleči mlinar, Dedu za petami, Rešitelj Surunen…)

Finska prehrana je mešanica treh kuhinj (skandinavska, evropska in ruska). Večina finske hrane je sestavljena iz rib (predvsem losos in kaviar) in jelenjega mesa. Ena njihovih tradicionalnih jedi je pita z ribjim ali svinjskim mesom. Zelo zanimiva in nenavadna jed je Mämmi, ki je hkrati tudi velikonočna jed. Poznajo in strežejo jo že iz 13. stoletja. Njihove ostale jedi so še npr. ribja juha a la Kain, ragu severnega jelena, polnjen losos s sirom in zelišči… Danes, v moderni finski kuhinji so jedi lažje, porcije manjše ter vsebujejo veliko vrst zelenjave.

Vir:

Finska [online]. [citirano 3.1.2012]. Dostopno na naslovu: http://sl.wikipedia.org/wiki/Finska

napisal David Rozman

Finsko so naši učenci razsikovali pri različnih predmetih:

Predstavitev Finske – Tim Poštuvan

Finska glasba – Živa Sečnik, Agnes Pečan