Učenci priporočajo

Če ne veste, kaj bi brali, vam pri tem lahko pomagajo nekateri naši učenci. Tudi vi lahko priporočite dobro knjigo ostalim. Pišite na:

zvonka.spanger@gmail.com 

BARRON, T. A.Merlin: Besneči plameni (3. knjiga)

Besneci_plameniNa Fincayri se dogajajo nenavadne stvari: po dolgih letih spanja se prebudi zmaj Ognjena krila in ponovno se pojavijo strašni čarojedi, za katere so bili tudi najstarejši prebivalci otoka prepričani, da so že zdavnaj izumrli. Merlin se po teh presenetljivih dogodkih odpravi v deželo škratov, da bi pomagal čarovnici Urnaldi, vendar kmalu postane žrtev krute prevare in izgubi vse svoje magične moči. Čeprav je upal, da bo postal čarovnik, se mora zdaj nepričakovano naučiti živeti brez čarovnije in sprejeti številne omejitve. Med preizkušnjami, ki popolnoma spremenijo njegovo življenje, spoznava predvsem samega sebe, odkriva pa tudi, kdo so njegovi zavezniki in pravi prijatelji.

(vsebina povzeta po emka.si)

V zbirki so do sedaj izšli 4 deli.

Knjigo priporoča Tajda K., 6.a

PITTCHER; Annabel: Rdeče kot kečap

Rdece-kot-kecapAngleška najstnica Zoe pod izmišljenim imenom piše dolga izpovedna pisma na smrt obsojenemu morilcu v ameriški državi Teksas. Zaradi »napake« iz preteklosti je prepričana, da bi edino on lahko razumel njen občutek krivde, in čeprav ji ne odpiše (saj sploh nima njenega pravega naslova), se zdi, da mu z vsakim pismom bolj zaupa. Iz pisem vidimo, kako se Zoe po čudni igri usode znajde v ljubezenskem trikotniku med dvema bratoma, Maxom in Aaronom. Mlajši Max je šolski nogometni junak in vanjo zatrapan do ušes, drugi, starejši, pa je bolj umirjen in dojemljiv za njen neobičajen humor in razmišljujoče debate. Med njimi se nekaj zaplete, in ko hoče zaljubljeni parček tretjemu povedati za svoje razmerje, se zgodi tragična nesreča, ki jih zaznamuje za zmeraj. Rahločutna, unikatno zasnovana zgodba je napisana z dobrim občutkom za mladostniške stiske in težave.

(Vsebina povzeta po Bukli)

Knjigo priporoča Sara M., 8.b

Uroš Topić: Emma Storm, Bratovščina Culis

emma-storm-bratovscina-culisGimnazijka Emma Storm, osemnajstletno dekle, se z mamo preseli iz rodne Ljubljane v Novo mesto. Emmi se zdi, da je njenega življenja konec in nikakor ne more sprejeti selitve. Vendar pa v novem domu naleti na veliko skrivnost in spozna bitja, ki se skrivajo pred človeškimi očmi. Ljudje očitno nismo edini inteligentni prebivalci našega planeta in nekatere zgodovinske najdbe, ki jih ponosno razkazujemo v muzejih, sploh niso delo naših rok … Priporočamo tistim, ki so vam všeč romantične fantazijske zgodbe.

Knjigo priporoča Tamara B., 8.a

PFISTER, Marcus: Mali lunin vran

mali lunin vranV vranjem gnezdu se je izvalil majhen klavrn vran, ki bi se rad igral z drugimi vrani. A kaj ko nima perja in ne zna leteti, drugačni vrani pa med popolno vranjo druščino niso zaželeni. Tudi, ko mu je perje zraslo in je mali vran postal najboljši letalec v celi jati, so se ostali še naprej norčevali iz njega. Nekoč so od njega zahtevali celo to, da poleti na Luno. In res, mali, junaški vran se je nekega večera pogumno podal proti Luni. Slikanica o drugačnosti, pogumu in o tem, da je najbolje ostati svoboden.

Knjigo priporoča Anže P. , 2.b

TIMM, Uwe: Dirkalni pujs Rudi Rilec

dirkalni pujs rudiKaj se zgodi, ko na srečelovu zadeneš pujska in si doma v mestu, tvoj najemodajalec pa ne dovoli domačih živali, kaj šele prašiča? Se vdaš v usodo ali poskušaš to pametno in prelepo žival obdržati? Družina, v kjateri živijo trije otroci, mama in oče, se odloči za zadnje. Pred njimi je cel kup na videz nepremostljivih ovir, a premagajo vse. Rudi postane najhitrejši dirkalni pujs v njihovem okolišu, družina pa bogatejša za dragocene izkušnje.

(Vsebina povzeta po Bukli)

Knjigo priporoča Sara M., 5.b

KNUDSEN, Michelle : Lev v knjižnici

levLev, ki prikoraka v knjižnico, sploh ni moteč. Da le ne krši pravil. Ovoha knjižne predalčke in se v bralnem kotičku zlekne na blazine. Posluša pravljico. Briše prah s polic in otrokom pomaga doseči knjige. Ve, da ne sme rjoveti, in to je edino pravilo, ki ga ne sme prekršiti. Res za vsako ceno? Slikanica, ki se dotakne vprašanja togih knjižničnih pravil in včasih brezplodnega vztrajanja na njih, bo privabila otroke, saj se bodo zlahka identificirali z glavnim junakom.

(vsebina povzeta po Bukli)

Knjigo priporoča Eva R., 3.a

 

 

GREEN, John: Krive so zvezde

krive so zvezdeŠestnajstletna Hazel boleha za neozdravljivo obliko raka. Njen svet je poln bolnišnic, zaščitniških staršev in stalno novih oblik zdravljenja. Toda Hazel si ne želi, da bi bilo njeno življenje v celoti podrejeno bolezni. Hazel hoče vse, kar si želijo druga dekleta njene starosti, in ko v skupini za samopomoč spozna čudovitega fanta s podobno diagnozo kot ona, se ji želja izpolni. Čedni, pametni in zabavni Gus v Hazelin svet prinese smeh in pustolovščine, predvsem pa novo upanje.

Priljubljeni in večkrat nagrajeni ameriški avtor John Green (1977) si vztrajno pridobiva oboževalce po vsem svetu, roman Krive so zvezde pa se je povzpel tudi na večino lestvic najbolje prodajanih knjig.

(vsebina povzeta po Bukli)

Knjigo priporoča Lucija S., 9.a

 

WALLIAMS, David: Babica barabica

babica-barabicaBena starši vsak petek zvečer odpeljejo v varstvo k babici. Ampak Benova babica je TAKOOOOOOOOOOOO dolgočasna. Kar naprej bi rada igrala črko na črko, televizija ji ne dela, Bena pa pošilja spat ob NENORMALNO zgodnji uri. In povrhu še SMRDI po zelju. In na ves glas spušča vetrove! ŽIVA GROZA. Ampak veste kaj? Beno svoje babice v resnici sploh ne pozna. Pojma nima, kakšno skrivnost ima. In ko jo neki petkov večer po naključju odkrije, se znajde pred neverjetno pustolovščino … Priljubljeni britanski komik in pisatelj David Walliams je z Babico barabico osvojil sam vrh mednarodnih knjižnih lestvic, prevedli pa so jo že v več kot trideset jezikov. Z zabavnimi ilustracijami jo je popestril Tony Ross, ki je vdihnil podobo že Groznemu Gašperju.

(vsebina povzeta po Bukli)

Knjigo priporoča Maša D., 5.a

 

J.K.Rowling: Harry Potter.Polkrvni princ

Na šoli se je začelo novo šolsko leto. Harry je že v 6. letniku. Na šoli se začnejo nenavadne reči. Dumbledor okrepi nadzor. Se bodo stvari razčistile? Bo moral Harry k svojim zasovraženim bunkeljnom? To in še več boste izvedeli  v tem napetem detektivskem in zanimivem razpletu zgodbe. Priporočam, da berete knjige iz te zbirke po vrsti.

Knjigo priporoča Gregor Alič, 6.a


Michael Crichton: Strahovlada

V Parizu se zgodi umor fizika, ki dela v uglednem laboratoriju za mehaniko morskih valov. Odvetnik Peter Evans dela za milijonarja Georgea Mortona. Morton, ki je svoje veliko premoženje podedoval, financira različne okoljevarstvene organizacije kot je NSOV. Direktor NSOV je Nicholas Drake.

Ko na Islandiji Morton izve, da je 250.000 ameriških dolarjev izginilo neznano kam, se resno pogovori z Drakom. Drake mu pove, da naj bi ta denar nakazali na mednarodno zvezo za zaščito divjine, a do njih denar sploh ni prišel.

Za krinko okoljevarstvenih organizacij in mita globalnega segrevanja pa se skriva grozljiv teroristični načrt, ki bo ogrozil življenja mnogih.Kajti, le kdo je najemnik podmornice ter kupec raket in kavtacijskih generatorjev?

Medtem sta Evans in Mortonova lepa tajnica Sarah pogreznjena v delo, saj se pripravlja velika tožba proti Ameriški industriji.Evansa Morton napoti, da bi pregledal, kako napreduje tožba. Evans spozna Jennifer in posname tudi kratek filmček o globalnemu segrevanju. Opazi pa tudi, da se Morton obnaša nekoliko drugače kot ponavadi, saj je bolj napet in živčen.

Morton na podelitvi za častnega državljana NSOV, ki je on sam, reče, da NSOVU ne bo nakazal 10 milijonov ameriških dolarjev za tožbo. Še isti večer domnevno umre v prometni nesreči, njegov Ferarri pa je hudo poškodovan, saj naj bi se Morton pri zelo visoki hitrosti zaletel.

Peter Evans se skupaj s Sarah, Kennerjem, Sanjangom in Jennifer poda na mnoge zanimive in nevarne pustolovščine, ki vključujejo rakete za spremembe podnebja, Petrovo popolno ohromitev, ki se zgodi, ko NSOV spozna, da ni več na njihovi strani in ga kot tudi Mortonovo ženo in njegovega zasebnega detektiva ohromijo s posebno vrsto hobotnice, ukleščenost v ledeni razpoki…

Ko jih ujamejo uporniki v Zalivu Resolution, jih zaprejo in Jennifer in Sarah grozi množično posilstvo ter smrt, Kennerju, Petru ter Tedu pa gnusna smrt. Na koncu se rešijo vsi, z izjemo Teda, saj jih reši domnevno mrtvi George Morton. Nekateri kot na primer Sarah so vedeli, da ni mrtev in to je Evansa kasneje zelo jezilo.

Vsi se rešijo, a imajo na skrbi že naslednjo težavo. Ubežati morajo cunamiju, ki se je sprožil. Uspe se jim rešiti, celo Sanjangu, ki ga je cunami skoraj ujel.

Kavtacijski generatorji niso imeli vpliva in cunami je ostal na velikosti dveh metrov. Opozorilni signali na računalniku so obstali na oceni povprečno in za nekaj časa razveselili deskarje.

V obalo je udarilo le pet majhnih cunamijev, ki si skoraj ne zaslužijo tega »prestižnega« naziva.

Načrti, ki so vključevali hudournike, odlom ledenika ter cunamije, so bili plod naravovarstvenikov. Hoteli so, da bi ljudje verjeli, da se število ekstremnih pojavov veča, čeprav se v resnici ne. Pripadniki nasilnega društva okoljevarstvena osvobodilna fronta (OOF), so končno razkrinkani. Mreža različnih okoljevarstvenih fundacij, skladov, uradov in ustanov je pretrgana. Načrt za uničenje je spodletel. Mrežna vojna je končno končana.

Morton pa Sarah in Evansu reče, da bo ustanovil organizacijo, ki bo le opazovala naravo in je ne bo spreminjala.

 Knjigo priporoča Gal Grosek, 6.a


Pasqualar Alapont: Martin Pekel

Martin pekel  je knjiga, ki bi jo priporočila predvsem starejšim bralcem. Marta je povsem navadna študentka, ki živi v stanovanju s svojima najboljšima prijateljicama. Vendar pa je zelo žalostna, ker jo je zapustil fant, ker naj bi ga preveč “dušila”. Marta je zato nesamozavestna. A kmalu spozna šarmantnega Hectorja. Z njim se res počuti bolje, a kmalu spozna, da je ujeta v zlati kletki. Hector takrat pokaže svoj drugi obraz. Bo Marti uspelo zbežati? Preberi!

Knjigo priporoča  Aleksandra Krajnović, 8.a

David Belbin: Udarci – Nenadna smrt

Dean Sutherland je izbran v nogometno reprezentanco Nottingham Forest in je zato presrečen. Njegova sreča se malce ohladi, ko izve, da je njegova stanodajalka nepričakovano umrla. Kljub njeni starosti Dean sumi, da je bila oropana. Edino možno stanovanje si najde pri policistu Neilu Fosterju. Poleg žalosti ob izgubi, pa se prikažejo njegovi stari prijatelji, ki nad Deanovo novo kariero niso navdušeni. Poznajo namreč njegovo mračno preteklost in so mnenja, da jim Dean še nekaj dolguje in lahko to poplača le na en način. Dean sumi svoje bivše prijatelje, da so ukradli žogo, ki jo je Dean kupil svoji stanodajalki. Žogo kasneje najdejo, to pa je za policiste edini dokaz, da je bil rop. Kdo pa je ropar? Poleg Deana, pa se Neil Foster ukvarja tudi z avtocestno ekipo, ki pripravlja nov velik rop. Dean pa se bo moral odločiti, na čigavi strani stoji. Pri vsaki pa ga čaka kazen…

Knjigo priporoča Barbara Petrovčič, 7. b

David Belbin: Udarci – Dimna zavesa

Nekega večera dobijo policisti klic, nanj pa se najbolj odzove policistka Clare. Gori namreč njena nekdanja šola. Clare na prizorišču vidi osebo, ki pa je ne more identificirati, saj je pretemno. Skoraj zagori tudi okoliška knjižnica, vendar se tam znajde Clare, ki požar kar sama pogasi. Med požari pa časopisne hiše dobivajo pisma požigalca, ki se predstavlja kot Phoenix. Medtem so Neila premestili med kriminaliste, Clare si želi rešiti primer, Ben pa ne ve, ali naj zapusti policistko Ruthie ali lepo tajnico. Clare najde še eno sled: štampiljko, s katero se Phoenix »podpisuje«,  je dobil v bližnji trgovini. Kamere potrdijo, da je Phoenix štampiljko ukradel, vidi pa se tudi njegova postava. Clare sklepa, da je Phoenix ženska, vendar nima osumljenke… Bo Clare spravila Phoenixa za zapahe in dobila razloge za požig? Bo Clare dobila, kar si najbolj želi? Potrdilo o uspešnosti, namreč.

Knjigo priporoča Barbara Petrovčič, 7. b

Michael Lawrence: Nagec (zbirka Prigode Žverka Skoka)

Žverko v dar dobi nenavadno pero in kmalu začnejo njegova oblačila izginjati – celo v javnosti. Okoli njega so učitelji, prijatelji, sosedje in popolni neznanci, on pa nenadoma ostane brez enega samega kosa oblačil. Kaj se dogaja? Preden Žverko ugotovi, kaj povzroča to nenadno izginevanje, mora pretrpeti nekaj zelo nagih in neprijetnih presenečenj.

V isti zbirki so izšle še štiri knjige, ena izmed njih – Prigode Žverka Skokca, je bila nagrajena s Stockton Children”s Book of the Year Award.

Knjigo vam zelo priporočam, saj vas bo gotovo spravila v smeh.

Timi Muhič, 6.b