Predstavitev v Ljubljani

Projekt Evropska vas nas, učence spodbuja, da spoznamo države članice EU, njihove običaje, zastave, grbe in način življenja ljudi. Naša šola se je letos že drugič udeležila tega projekta in ga tudi uspešno zaključila. Nizozemsko in Belgijo, državi, ki smo ju letos predstavljali, smo spoznavali medtem, ko smo ustvarjali plakate in razne izdelke. S temi izdelki pa smo se 7. maja 2010 odpravili tudi v Ljubljano na Hribarjevo nabrežje. Tam je vsaka šola okrasila dve stojnici v slogu ˝svoje˝ države ter dve državi EU predstavila s točkami na skupni prireditvi.

Mi smo v Ljubljano prispeli ob 8.30. Potem, ko smo iz kombija prinesli vse izdelke, smo začeli z okraševanjem stojnice in s svojim končnim izdelkom smo bili zelo zadovoljni. Vmes nas je tudi zmotil dež, zato smo se vsi hitro poskrili pod streho.

Na Nizozemski stojnici so se bohotili mlini na veter, nizozemske hiške, tulipani ter slaven nizozemski sir in speculas piškoti, ki smo jih ponujali tudi obiskovalcem. Pred stojnico pa je stalo lepo kolo, ki smo ga pobarvali v barve nizozemske zastave in okrasili s papirnatimi tulipani. Plakate smo lepo razvrstili okoli stojnice, da si je vsak lahko prebral, kar je bilo napisano.

Belgijski stojnici pa so kraljevali Smrkci. Smrketa je skrbno čuvala belgijske piškote, Smrkec pa se je skrival med hiškami. Tudi tu so stale znamenite belgijske hiše in se kazale v svoji veličini, razstavili pa smo tudi model kristala diamanta, saj je belgijsko mesto Antwerpen znano po diamantih. Na vse tiste pa, ki so želeli preizkusiti svoje znanje o Belgiji, je čakalo majhno presenečenje – Smrkec.

Medtem, ko smo bili učenci polno zaposleni, nas je prišel pogledat celo nizozemski veleposlanik. Najprej je po zvočniku vsem zaželel lep dan in pohvalil naše delo, potem pa si je šel ogledat stojnico, ki je predstavljala njegovo državo. Tam je v dar prejel tulipan. Na Belgijski stojnici pa tudi ni pozabil vzeti Smrkca. Za oboje pa je moral pravilno odgovoriti na vprašanje.

Kasneje so se nam pridružili še učenci, ki so nastopali na skupni prireditvi. Belgijo smo predstavili z evrovizijsko pesmijo J’aime la vie ter plesom Smrkcev, Nizozemsko pa z gledališko igro Dnevnik Ane Frank.Dan smo zaključili ob treh popoldne. Vsi smo bili zadovoljni, da je vse potekalo tako, kot smo si želeli. In upamo, da bomo pri projektu sodelovali tudi naslednje leto.

Nina Kostrevc, 8.a