Kaj smo počeli, se naučili…?

Letos se je naša šola drugič vključila v projekt Evropska vas. Cilj projekta je spoznavati države Evropske unije in s tem spodbujati razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav ter hkrati zavedanje lastne identitete. V mesecu maju ob dnevu Evrope po vseh večjih mestih potekajo prireditve, na katerih šole predstavijo države Evropske unije s programom in razstavljenimi izdelki.

Letos smo v okviru projekta raziskovali Belgijo in Nizozemsko. Čeprav smo se tokrat spoznavali z dvema državama, o katerima smo že prej kar nekaj vedeli, so nas vedno znova presenečala nova odkritja. Spoznali smo, da iz Belgije prihajajo Smrkci ter znani belgijski stripi, med katerimi so naši učenci že prej zelo dobro poznali zbirko Tintin. Ugotovili smo, da je Belgija znana po čokoladi in pečenem krompirčku, pa še marsikaj drugega, za kar prej nismo vedeli, da je belgijsko. Nizozemska je s svojimi tulipani, mlini na veter in pomembnimi slikarji navdihovala zlasti tiste, ki radi ustvarjajo, navdušeni pa smo bili še nad marsičim, npr. nad vztrajnostjo Nizozemcev, ki so uspeli morju „ukrasti“ zemljo, tako da so jo izsušili.

Tudi letos je v projektu sodelovala cela šola. Z obema državama smo se spoznavali čez leto pri pouku, interesnih dejavnostih, podaljšanem bivanju, delu z nadarjenimi… in tako smo počeli marsikaj zanimivega. Ustvarjali smo različne izdelke: tulipane, mline na veter, Smrkce in njihove hiše, portrete in reprodukcije Van Gogha, zastave obeh držav, nizozemske in belgijske hiše… Učili smo se himn in ostalih pesmi, preko plakatov smo spoznali obe državi s področja geografije, zgodovine, umetnosti, znanosti, ustvarjali smo križanke…

Nekateri učenci so pri delu z nadarjenimi iskali podatke o obeh državah in ustvarjali spletno stran, dekleta iz 8. razreda so z navdušenjem pobarvala „nizozemsko“ kolo, učenka Anja Setničar je naslikala zelo lepo reprodukcijo Van Goghovih Sončnic. Tudi letos je bila posebna izkušnja za učence Noč v knjižnici, ko smo spoznavali delo nizozemske pisateljice Marjolijn Hof z naslovom Mama številka nič.

Večjo pozornost smo projektu namenili 16. aprila, ko smo imeli na šoli delavnice in prireditev Spoznavamo Belgijo in Nizozemsko. Prireditev smo oblikovali kot kviz Male sive celice in tako obe državi predstavili že preko vprašanj v kvizu. Seveda je bila oddaja nekoliko drugačna kot tista na televiziji. V tej oddaji so „tekmovalci“ tudi z nastopi predstavili Belgijo in Nizozemsko – državi, iz katerih so prišli. Belgija se je predstavila z zmagovalno pesmijo Evrovizije iz leta 1986 J’aime la vie, Smrkci in stripom Tintin. Nizozemska ekipa pa je svojo državo predstavila z nekaj glasbenimi točkami ter predstavo Dnevnik Ane Frank. Zelo smo bili veseli, ker sta se predstave udeležila tudi oba veleposlanika, ki sta si ob svojem obisku še ogledala šolo in nam podarila nekaj spominkov na svoji državi. Prepričani smo, da smo tudi mi nanju naredili dober vtis.

Na delavnicah pa so učenci lahko izbirali med različnimi možnostmi in tako državi spoznali s tistega področja, ki jim je bližje. Nekateri so ustvarjali, drugi pekli piškote, igrali nogomet, poslušali pravljice, iskali po internetu… skratka, upamo, da je vsak našel nekaj zase. Izdelke, ki so nastali na delavnicah in skozi celo šolsko leto, pa smo tudi razstavili.

Naslednji pomemben datum za projekt je bil 7. maj, ko smo se poleg 13 šol iz Ljubljane in okolice udeležili prireditve Evropska vas v Ljubljani. Takrat smo svoje izdelke predstavili na dveh stojnicah in sodelovali s točkami na prireditvi.

Kot kaže, bomo s projektom nadaljevali tudi v prihodnje. Nenazadnje je Pavle Ravnohrib (učenec Matic Gabor) svojo oddajo Male sive celice zaključil s temi besedami: „Vidimo se spet naslednje leto. Kateri dve ekipi nas bosta obiskali takrat, pa je, tako za vas, kot tudi za nas, še skrivnost.“